maandag 10 augustus 2020

Vis gepocheerd in Tomatensaus met Chili-olie en Tuinkruiden



Weer een lekker en makkelijk recept van Alison Roman. Ik kende haar van Bon Appétit waar ze tot 2015 food editor was en daarna werd ze de favoriete columniste en receptschrijver voor de New York Times. Op een vraag van een journalist over de scheidslijn tussen vak en commercie zei ze dat ze niet de behoefte had om een eigen merk kookproducten te creëren, zoals Chrissy Teigen (de vrouw van John Legend) die een miljoenenbedrijf heeft met haar kookprogramma en aanverwante artikelen en Marie Kondo, de opruimgoeroe van het ontspullen, die ondertussen wel katoenen kussentjes voor $ 169,- verkoopt.

Dat viel in het verkeerde keelgat. Chrissy was gekwetst en half Amerika viel over Alison heen. Beide dames zijn Aziatisch en die witte vrouw, Alison dus, moest excuses aanbieden, dat was racisme! Alison heeft haar excuses aangeboden maar is nu zonder opgaaf van redenen op non actief gesteld door de NYT.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 60 ml  olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 sjalot, in dunne ringen gesneden
  • 1 theelepel rode pepervlokken
  • 500 gram zoete tomaten, gehalveerd
  • zout en zwarte peper
  • 1 theelepel vissaus (optioneel) 
  • 700 gr bot, heilbot of kabeljauw, in 4 gelijke stukken gesneden
  • koriander, malse bladeren en stengels
  • munt, malse bladeren en stengels
  • Limoenen, gehalveerd, om te serveren
  • Tortilla's, toast of rijst, stokbrood om te serveren (optioneel)


Bereiding:
  1. Verhit olijfolie in een grote koekenpan (gebruik er een met deksel) op middelhoog vuur. Voeg knoflook en sjalotjes toe en bak ze, terwijl je de koekenpan constant ronddraait totdat ze beginnen te roosteren en licht goudbruin worden, ongeveer 2 minuten. Voeg rode pepervlokken toe en roer om een ​​paar seconden te roosteren. Haal van het vuur en doe alles behalve 1 eetlepel van de chili-olie in een kleine kom.
  2. Voeg tomaten toe aan de pan en breng op smaak met peper en zout. Bak, af en toe roerend, tot ze barsten en een grove saus beginnen te worden, 5 tot 8 minuten. Voeg vissaus (indien gebruikt) en 1 1/2 kopjes water toe, al roerend om de stukjes op de bodem van de pan los te maken.
  3. Bak tot de saus een beetje ingedikt is, maar nog steeds soepachtig, 3 tot 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Breng de vis op smaak met peper en zout en leg de stukjes voorzichtig in de bouillon van de tomaten. Dek de pan af en bak tot de vis ondoorzichtig en net gaar is, 4 tot 6 minuten (iets langer voor een dikker stuk vis, zoals heilbot).
  5. Serveer vis en tomatenbouillon in een grote ondiepe kom (of verdeel over vier kommen). Besprenkel met de apart gehouden kom chili-olie, meer olijfolie en de knapperige sjalotjes en knoflook. Top met koriander en munt, en serveer met limoenen om eroverheen te persen. Serveer met tortilla's, toast of rijst, als je wilt. Of stokbrood.


3 opmerkingen:

Clementine zei

Was het lekker ? Ik ben de laatste tijd ook erg met vis en mosselen bezig.

Jannie zei

Ja, het heeft iets Vietnamees met limoen, chili, koriander en munt. Ik kan hier buiten onmogelijk mosselen eten, daar komen zwermen vliegen op af. Zijn de Franse vliegen ook zo?

Clementine zei

Ja ik had vanmiddag iets met garnalen, er kwamen meteen van die vieze zwarte vliegen op af. Vroeger toch ook op de sardines op de BBQ ?