zaterdag 28 mei 2011

Jamie Oliver's 30 minuten zalm uit de oven met aardappelen en salsa verde

Ingrediënten:

1 stukje zalm p.p.
2 grote garnalen p.p. (groter dan op de foto)
een paar tomaatjes
groene asperges
citroen
pancetta of bacon
basilicum
verse chilipeper
knoflook
ansjovis in olie


Als je er aardappels bij wil maken. zoals in het originele recept, begin dan met de aardappels. Zie recept onderaan.
Voorbereiding:
Verhit de gril voor op de hoogste stand.
  1. Leg de zalm met het vel naar boven, de garnalen en de asperges in het bakblik.
  2. Rol de basilicum 'tot een sigaar' en scheur de blaadjes kleiner boven de zalm.
  3. Snij de citroen in kwarten en leg ze in de hoeken van de schaal.
  4. Snij het chilipepertje (hangt van de scherpte af hoeveel) in ringetjes en strooi ze over de zalm.
  5. Pers de knoflook erover uit.
  6. Doe voor 4 personen een half blikje ansjovis in stukjes  met de helft van de olie bij de zalm.
  7. Doe er een paar tomaatjes in stukken bij voor de saus.
  8. Sprenkel er wat olijfolie over.
Bereiding:
  1. Zet het rooster met het bakblik  in het midden van de oven gedurende 15 minuten onder de gril.
  2. Controleer de zalm op gaarheid. De segmenten moeten een beetje loszitten.
  3. Drapeer per persoon 1 plakje pancetta op de vis en zet de schaal weer terug onder de gril tot de pancetta bruin is.
Ik had hier te kleine gamba's genomen. Hierdoor waren ze wat aan de droge kant. Verder was het een lekker en makkelijk gerecht.

Aardappelen met salsa verde
Ingrediënten:
Aardappelen klein formaat
munt
Salsa verde:
munt
peterselie
1 tl kappertjes
1 tl dijon mosterd
2 augurkjes
knoflook
1/2 blikje ansjovis plus de olie
olijfolie en wijnazijn
Bereiding:
  1. Kook water in de waterkoker.
  2. Zet de ongeschilde aardappelen in een pan op het vuur met zout en een klein bosje munt.
  3. Giet er het kokende water uit de waterkoker over.
  4. Doe de deksel op de pan.
Salsa verde:
  1. Doe alle ingredienten in de keukenmachine behalve de olie en de azijn.
  2. Schep over in een schaaltje en meng met wat olijfolie en een eetlepel rode wijnazijn.
 Verder:
  1. Giet de aardappelen af en druk ze met je duim een beetje in, zodat ze beter de salsa verde kunen opnemen.
  2. Meng ze met een deel van de salsa en geef de rest er in het schaaltje bij. 
Ik heb hier geen foto van gemaakt want ik dacht niet dat het de moeite waard zou zijn. Maar mijn thuisproever vond het heel lekker, vandaar.
Hier is de video van het volledige recept: http://www.youtube.com/watch?v=Kuez7TcZnjc




2 opmerkingen:

Clementine zei

Verbranden de knoflook en de basilicum niet onder de grill ?

Jannie zei

De plaat moet in het midden van de oven. Ik heb het recept nu aangepast. Dan verbrandt het niet.