zondag 22 mei 2011

Zalmmousse


Nostalgie uit de vorige eeuw, uit de tijd van Wina Born. Daarvoor kon ik de visvorm van mijn moeder goed gebruiken. Maar van de piment d'Espelette had nog niemand gehoord.

Ingrediënten
1 groot blik zalm (418 gram)
250 gr gerookte zalm
2 1/2 el mayonaise
1 1/2 el crème fraîche
 citroen
3 el kappertjes
cayennepeper
sherry
peterselie, dille
5 blaadjes gelatine
Piment d'Espelette


Bereiding:
  1. Spoel de kappertjes goed af met koud water en laat ze drogen op wat keukenpapier.
  2. Laat de blikzalm goed uitlekken, doe ’m daarna tezamen met de in stukken geknipte gerookte zalm in een blender of keukenmachine en maak alles goed fijn.
  3. Schep het zalmmengsel in een schaal en breng het op smaak met zout en peper, wat citroensap, de kappertjes, de mayonaise en de crème fraîche, een scheutje sherry en de fijngesneden peterselie en dille. Doe er ook een flinke snuf cayennepeper bij, maar overdrijf niet, het mag niet overheersend worden.
  4. Doe een klein laagje water in een steelpannetje, leg daar 5 blaadjes gelatine in en verwarm dit al roerend. Doe er, als de gelatine opgelost is, een halve eetlepel van het zalmmengsel bij, roer weer goed en en meng dit alles vervolgens door de zalm. Vet een mooie vorm van tenminste 6 dl in met wat olie, stuif er wat piment d'Espelette in, zodat de kanten bedekt zijn en leg eventueel onderin ter decoratie wat reepjes zalm of een schijfje citroen.
  5. Stort de mousse erin en strijk de bovenkant plat met een mes.
  6. Laat  een paar uur opstijven in de koelkast en keer om boven een bord.
Lekker met sla en geroosterd brood met zoute boter. Ook lekker met mierikswortelsaus.

Met bovenstaande hoeveelheden heeft u genoeg voor een feestelijke lunch voor vier personen, een voorgerecht voor acht.
Recept: NRC

1 opmerking:

Clementine zei

Is dat met die bruine vorm gemaakt? Ik dacht dat die groter was ? Ouderwets, maar toch een leuk recept. Ga ik beslist ook een keer maken. Heb nog een hele voorraad zalm in blik staan.