maandag 26 maart 2012

Lente stoofpotje met artisjokken, Italiaanse kruiden en witte wijn



Ik had mooi stoofvlees op de biologische markt gekocht, maar had met het zonnige weer geen zin in een zware rode wijnsaus en zocht iets lichters, met witte wijn. Dit recept was daar perfect geschikt voor.

Ingrediënten:
600 gr (kalfs-)fricassee
1 eetlepel olijfolie
80 g prosciutto crudo
3 teentjes knoflook
1dl witte wijn
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel kappers,
salieblaadjes (gehakt)
1 takje rozemarijn
2 koffielepels venkelzaad
6 wortelen, gesneden in dunne schijfjes
240 gr artisjokharten, in 4 gesneden(in blik)
peper en zout  
Bereiding:
  1. Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem. Laat de blokjes kalfsvlees aan alle kanten gedurende 2 min. bruinen.
  2. Voeg de rauwe ham toe. Laat 1 min. bakken.
  3. Voeg de knoflook, de kappers, de salie , de rozemarijn en het venkelzaad toe, en vervolgens ook de wortelen en de artisjokharten. Meng de ingrediënten goed door elkaar.
  4. Voeg de witte wijn toe. Kruid met peper en zout. Dek af en laat op een zacht vuur of in de oven sudderen.
  5. Voeg de schil en het sap van de citroen toe. Laat nog 2 minuten op het vuur staan.
  6. Verdeel het vlees en de groenten over de borden. Overgiet met braadvocht. Versier het met een takje rozemarijn.
De volgende dag was het nog lekkerder.
Recept van de Belgische chefkok Sam Khaldi.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen