Een klassieker uit de Franse keuken en altijd weer lekker.
Ingrediënten:
1 biologische kip van ca 1,8 kg, bijv. Kemper Landhoen
roomboter
2 sjalotjes
4 takjes verse dragon
6 jonge wortels
2 dl crème fraiche
2 dl droge witte wijn
200 gr champignons
1 citroen
2 eetlepels olijfolie
zeezout
peper uit de molen
balsamico azijn
Voorbereiding:
Schil en was de
wortelen, snij ze in lucifertjes van 4 cm.
Pel de sjalotjes.
Snijd een stukje
van de steeltjes van de champignons en snijd ze in vieren.
Ris de blaadjes
van 2 takjes dragon.
Hele kip zowel
van binnen als van buiten inwrijven met olijfolie en een mengsel van
versgemalen peper en zout. Haal het borstvel voorzichtig een beetje los en schuif er wat klontjes boter en dragonblaadjes onder.
Vul de kip met de sjalotten en de blaadjes + 2 hele
stelen dragon. Laat gevogelte 20 min op kamertemperatuur komen.
Bereiding:
Oven en braadslede op 225 °C voorverwarmen.
Kip op borstzijde erin leggen en braadslede in midden van
de oven zetten. Oventemperatuur terugzetten naar 175° Draai na 20 minuten om
zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt. Kip nog 30-40 minuten
roosteren tot een kerntemperatuur van 80°
Maak ondertussen de champignonsaus:
Paddenstoelen in een pan bakken in een beetje olie, dan
afblussen met 1 dl witte wijn, voeg de room, en een scheutje azijn toe,
verdunnen met 1 dl water, laat 10 minuten op laag vuur inkoken, een paar
druppels citroensap erbij en zet apart.
Kook of stoom de worteltjes kort, zodat ze nog krokant
blijven en voeg ze aan de champignons toe.
Laatste hand:
Haal de kip uit de oven, snijd ze in 4 stukken (eerste
twee in de richting van de rug,
dan is elke helft weer in de helft).
Giet het vet uit de braadslee en deglaceer met de resterende 1 dl witte wijn.
Leg de stukken kip terug in de braadslee en schenk er de champignonsaus over.
Giet het vet uit de braadslee en deglaceer met de resterende 1 dl witte wijn.
Leg de stukken kip terug in de braadslee en schenk er de champignonsaus over.
Zet de kip nog even terug in de oven op 180 graden,
liefst op de hetelucht stand.
Strooi er
de resterende dragon over.Zonde om de resterende dragon te laten verpieteren en weg te gooien. Maak er kruidenboter van of droog ze in de magnetron.
Recept van la Cigogne Gourmande
2 opmerkingen:
lekker!
Dank je. Wat ook lekker is, is zalm in dragonsaus van Nigella Lawson
Een reactie posten