donderdag 25 april 2013

Spinaziepannenkoekjes met limoenboter van Ottolenghi






Nadat de plofkippen, plofwielrenners en plofbankiers door het ijs gezakt zijn, is nu ons basisvoedsel aan het wankelen. Melk blijkt helemaal niet zo goed voor ons te zijn als de reclame ons wil doen geloven, het veroorzaakt allergieën en calciumtekort. Ons volkoren tarwebrood zit vol met additieven en ook vaak suiker (karamel om het bruin te maken). Bovendien kan de mens de graan(korrels) niet goed verteren. Onze broodsmeersels zoals halvarine, Becel etc. vallen, ondanks de Unilever lobby,  nu onder de rode categorie van de 'Gezond in Voeding' diëtheek.

Wat we dan wel moeten eten? Simpel, brood van spelt of boekweitmeel met grasboter  En een glas rode wijn.

Voor de no meat monday maakte ik deze lekkere pannenkoekjes van speltmeel.


Ingrediënten :
Voor 3 tot 4 personen

Groenten:
250 gram spinazie,
6 bosuitjes, dun gesneden
2 groene chilipepers, heel fijn gehakt

Beslag:
110 gram speltmeel of speltbloem
1 eetlepel (zakje) bakpoeder
1 losgeklopt ei
1 eiwit
50 gram gesmolten ongezouten boter
150 ml melk
½ theelepel zout
1 theelepel gemalen komijn
¼ theelepel zout
½ theelepel witte peper
bruisend water

Limoenboter
100 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
geraspte schil van 1 limoen
1½ eetlepel limoensap
1 eetlepel gehakte koriander
½ teen knoflook fijn gehakt
¼ theelepel gedroogde chilipepervlokken

olijfolie voor het bakken

Bereiding  limoenboter
Doe de 100 gram boter in een schaal en klop met een houten lepel tot de boter helemaal zacht is geworden, Roer er nu de limoenschil en het sap, zout, peper, koriander, knoflook en chilipepervlokken doorheen. Gaat het een beetje moeilijk, probeer het met een staafmixer. Doe het mengsel uit de schaal op een stuk vershoudfolie, rol het in de vorm van een worst, draai de uiteindjes dicht en laat koud worden in de ijskast.

Bereiding  groenten
Laat de spinazie even warm worden in een pan totdat de bladeren slap geworden zijn. Doe wat water onder in de pan om aanbranden te voorkomen. Laat uitlekken en afkoelen, knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Hak ze fijn en zet opzij.

Bereiding  pannenkoekjes
Doe de bloem, het bakpoeder, het ei, de gesmolten boter, zout, komijn en melk in een schaal en klop met een garde totdat het een egaal beslag is geworden, voeg bruisend water toe tot de gewenste dikte. Laat een kwartiertje rusten. Voeg de gesneden uitjes, de chilipeper en de spinazie toe. Klop het eiwit in een aparte schaal tot het stijf is en de punten overeind blijven staan. Vouw het eiwit voorzichtig door het beslag.

Giet een klein beetje olijfolie in een koekenpan en laat de pan op een middelhoog vuur warm worden. Schep twee eetlepels beslag in de pan voor elke pannenkoek. De pannenkoeken moeten ongeveer 7 cm in doorsnee en ongeveer 1 cm dik worden. In een grote pan kan je er dus meerdere tegelijk bakken. Bak 2 minuten aan elke kant of totdat je een mooie goud-groene kleur krijgt. Leg de gebakken pannenkoeken op wat keukenpapier en houdt ze warm totdat het beslag op is en alle pannenkoeken gebakken zijn.

Stapel drie warme pannenkoeken op elkaar, snij een plakje van de gekoelde limoenboter en leg dit bovenop de pannenkoekjes. 

Ik had er nog gebakken camembert bij gemaakt, maar de pannenkoekjes waren machtig genoeg.





1 opmerking:

Seabreeze zei

Ik heb de pannekoekjes gemaakt en de eerste was naar verwachting ontzettend lekker, de tweede ook, maar daarna wist ik weer wat ik alweer vergeten was: ik houd niet van tempura beslag! De vettige nasmaak dat het nalaat vind ik dus niet fijn en ontzettend zonde van het gerecht dat in basis heel smaakvol is! De volgende keer ga ik ze in de oven maken op bakpapier en bestrijk het dan met dun laagje olie. Of maak er een "gewoon" beslag voor ipv tempura met het koolzuurhoudend water.

Gr. Ramona