Snijbonen heten "mesbonen" in China. Gesneden en geblancheerd,
zijn ze zeer geschikt om te roerbakken. Dit recept maakt gebruik van de
favoriete aromaten van de Hunanese keuken. Als alternatief, roerbak
de geblancheerde bonen met een eetlepel fijngehakte knoflook, misschien met preserved musterd greens of gedroogde chilipeper en zout naar smaak. Of met gedroogde
chilipepers, Sichuan peper en zout voor
een Sichuanese smaak.
Ingrediënten:
250g snijbonen
1 teentje knoflook
Een equivalente hoeveelheid gember
½ verse rode peper
2 el olie
1 el gefermenteerde
zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
1-2 theelepel gemalen
chilipeper, naar smaak
1 theelepel lichte
sojasaus
Zout
Bereiding:
- Snijd de bonen diagonaal in dunne plakjes, of gebruik de snijbonenmolen als je die hebt.
- Pel en snijd de knoflook en gember. Snijd de Spaanse peper, ook diagonaal, in dunne plakjes.
- Breng een pan water aan de kook en kook de bonen 2-3 minuten, tot ze net gaar zijn. Laat ze uitlekken en schud ze droog.
- Verhit de wok op hoog vuur en verhit de olie. Voeg de knoflook, gember en verse chilipeper toe en roerbak even tot het geurt. Voeg de zwarte bonen en gemalen chilipeper en, nogmaals, roerbak even tot het gaat geuren.
- Doe de snijbonen erbij en roerbak tot ze heet zijn, voeg de sojasaus en zout naar smaak toe.
Eet ze met een Chinese karbonade in sojasaus of karbonades uit Shanghai
Recept uit Every grain of rice van de beste Chinese kookboekenschrijfster en kok Fuchsia Dunlop.
'Fuchsia Dunlop maakt de Chinese keuken simpel, duidelijk en toegankelijk. Briljant!' - Jamie Oliver
'Fuchsia Dunlop heeft een zeldzame gave om haar encyclopedische kennis van de Chinese keuken op een boeiende en tongstrelend manier over te brengen.' - Heston Blumenthal
'Fuchsia Dunlop heeft een zeldzame gave om haar encyclopedische kennis van de Chinese keuken op een boeiende en tongstrelend manier over te brengen.' - Heston Blumenthal
Geen opmerkingen:
Een reactie posten