donderdag 13 februari 2014

Gebakken spruitjes en sjalotjes van Ottolenghi



Ingrediënten voor 4 à 6 personen.
600 g spruitjes
1,2 dl olijfolie
300 g baby sjalotjes, gepeld en in de lengte gehalveerd
2 el maple syrup (ahornsiroop)
geraspte schil van 2 citroenen
2 dessertlepels granaatappelsiroop*
 zout en zwarte peper
Extra voor garnering
granaatappelpitten van 2 kleine granaatappels (bij elkaar ongeveer 8 el)
20 g paarse basilicum, alleen de blaadjes, gescheurd

Bereiding:
  1. Snijd de uiteinden van de spruitjes en snij ze in de lengte doormidden. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote wok of anti-aanbakkoekenpan op hoog vuur. Doe de helft van de spruitjes in de pan met een ½ theelepel zout en wat zwarte peper en bak ongeveer 4 minuten, tot ze goudbruin zijn maar nog behoorlijk knapperig. Doe ze over in een kom of keukenschaal en houd ze warm terwijl je op dezelfde manier de rest van de spruitjes bakt.
  2. Doe 2 eetlepels olie in de koekenpan en bak de sjalotjes ongeveer 5 minuten met een snuf zout en een paar slagen zwarte peper. Doe ze bij de warme spruitjes met de ahornsiroop, de citroenrasp, de granaatappelsiroop en de rest van de olie. 
  3. Doe er de helft van de granaatappelpitten en de helft van de basilicum, bij en meng voorzichtig door elkaar.
  4. Serveer warm of op kamertemperatuur, met de rest van de granaatappelpitten en de basilicum eroverheen gestrooid.
*Granaatappelsiroop en granaatappels zijn te koop bij de Turkse winkels. 
De paarse basilicum kon ik niet vinden.


Was heel erg lekker, ook voor spruitjeshaters.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen