woensdag 12 februari 2014

Kwartels gevuld met lamsgehakt en rozenblaadjes met harissa en abrikozen van Ottolenghi





Ottolenghi rekent 2 kwartels per persoon. Met wat gekruide couscous en groenten vond ik één kwartel per persoon voldoende.

Ingrediënten voor 2 à 4 personen:

50 g gedroogde abrikozen
120 g lamsgehakt
50 g vers wittebroodkruim
1/2 tl gemalen kaneel
1/2 el geraspte citroenschil
2 knoflookteentjes, geperst
gehakte peterselie
gehakte koriander
1dessertl gedroogde rozenblaadjes
4 kwartels
1 el olijfolie
1 el harissa
1/2 el rozenwater
1 el citroensap
1/2 el honing
zout en zwarte peper

Voorbereiding: 
  1. Hak 10 gram van de abrikozen tamelijk fijn en doe in een kom met het lamsgehakt, broodkruim, kaneel, citroenrasp, knoflook, peterselie, de helft van de koriander, 1 theelepel rozenblaadjes,  zout en royaal zwarte peper. Meng goed door elkaar en vul er de kwartels mee.
  2. Vermeng in een andere kom de olijfolie, harissa, het rozenwater, citroensap, honing, zout en wat peper. Wrijf daar de kwartels mee in en laat ze tenminste 2 uur marineren, liever nog een hele nacht in de koelkast.
Verder:
Verwarm de oven op 200 graden.

  1. Leg de kwartels, met de borstkant naar beneden, inclusief eventuele vloeistoffen in een braadslee of ovenschaal (hij moet precies groot genoeg zijn om ze allemaal knus tegen elkaar aan te leggen). Giet er ongeveer 1/2 dl water bij, bedek met folie en laat 25 minuten in de oven braden.
  2. Snijd de rest van de abrikozen in schijfjes van een halve centimeter en doe die erbij in de schaal. Draai de kwartels om en laat ze nog 20 à 25  minuten braden, tot ze gaar zijn. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder folie in een kom.
  3. Giet de saus in een middelgrote sauspan en laat die 3 tot 5 minuten sudderen, tot-ie dik is. Giet over de kwartels, voeg de rest van de koriander toe en wentel de kwartels door de saus om ze er helemaal mee te bedekken. 
  4. Schik ze op een grote schaal, besprenkel ze met de rest van de rozenblaadjes en serveer.
  
 Ze waren heel lekker. De vulling alleen ga ik vast binnenkort nog eens maken, dan maak ik er kleine gehaktballetjes van.
De oventijd van 50 minuten voor deze kleine vogeltjes leek me een beetje lang, maar het klopt wel.
De scharrelkwartels had ik uit het diepvries kerstassortiment van Lidl. 


 

Geen opmerkingen: