zaterdag 27 september 2014

Kikkererwten-tomatensoep met garnalen



Ingrediënten:
300 gr kikkerkerwten, een nacht geweekt in koud water
3 teentjes knoflook, gepeld, waarvan 2 fijngehakt
bosje salie
3 el olijfolie plus wat extra om op te dienen
400 gr gepelde rauwe garnalen, gemiddelde grootte
1 el rozemarijn, fijngehakt
400 gr hele tomaten uit blik
2 flinke snufjes chilipoeder of piment d'Espelette
grote handvol rucola
versgemalen zwarte peper

Bereiding:
  • Giet de kikkererwten af, doe ze in een pan met het hele teentje knoflook en bosje salie en zet ze onder ruim koud water. Breng de kikkererwten aan de kook. Schep eventueel schuim van het oppervlak en kook totdat ze beetgaar zijn, ongeveer 50 minuten. Zorg ervoor dat je aan het eind nog genoeg water in de pan hebt zitten, je hebt ca 750 ml kookvocht nodig (3 koppen). Voeg pas tegen het einde van de kooktijd zout toe.
Schep met schuimspaan ongeveer een kopje kikkererwten uit de pan en houd apart.
Pureer de rest van de kikkererwten met het kookvocht tot een gladde crème.

  • Doe 2 el olie en de fijngehakte knoflook in een koekenpan. Voeg tomaten en chilipoeder toe op het moment dat de knoflook lekker begint te ruiken. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Kook boven een hoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten. Maak eventuele grote stukken tomaat kapot met een houten lepel.  Doe dit bij de kikkererwtenpuree en laat alles samen nog 5 minuten pruttelen om de smaken goed te laten vermengen.
  • Veeg de koekenpan schoon doe er de overgebleven lepel olijfolie in en voeg garnalen en rozemarijn toe. Sauteer op een flink vuur totdat ze licht roze zijn, slechts een paar minuten. Strooi er wat zout en peper over.
  • Schep de soep in 4 borden of wijde kommen en verdeel de garnalen erover. Leg er een paar hele kikkererwten bovenop, samen met een handje rucola. Besprenkel met olijfolie en versgemalen peper en dien op.
Was smakelijker dan ik verwacht had. 
Recept uit La Dolce Vita van Tessa Kiros









Geen opmerkingen: