zondag 21 september 2014

Pan Bagnat de echte, of bijna

Wie ooit in Frankrijk is geweest onder de lijn Avignon kan het niet ontgaan zijn, de pan bagnat, de grote ronde broodjes gezond. Van de moeder, of oma van Florine Boucher, die een echte Nissarda is, had ik geleerd dat de echte pan bagnat uit Nice komt en gewoon een droog broodje is met een restje salade Niçoise van de vorige dag, inclusief  het sap wat onderin de schaal overbleef. Vandaar de naam bagnat = gebaad = nat brood.

De serieuze pan bagnat wordt echter vers gemaakt, met verse ingrediënten van het seizoen uit de buurt van Nice. De pan bagnat is aan strikte regels onderhevig  en gecontroleerd door de Commune Libre du Pan Bagnat; stel je voor dat Brussel er zich mee zou bemoeien, of dat hamburgertenten ze zouden gaan verkopen. Quelle horreur.
Zoals dat gaat in Franse gemeentes is er natuurlijk geharrewar en gediscussieer en stemverheffing over wat nu de eigenlijke pan bagnat is, waarnaar de partijen weer samen gaan eten met een wijntje om de volgende dag weer verder te strijden. Cliquez hier  om te zien hoe serieus het er aan toegaat bij de CLPB, men begint met de hymne van Nice en cliquez hier en zie  hoe het een verplicht vak is voor jonge kinderen.

Of tonijn Of ansjovis, nooit allebei.


Hier zijn ze het in ieder geval over eens:
Verplichte ingrediënten:
rond brood, desnoods een baguette
tomaat
zwarte olijfjes uit Nice
hardgekookt ei
tonijn in olijfolie OF ansjovis
Radijsjes uit Nice en/of bosui en/of ui
Olijfolie
Peper en zout

Toegestaan al naar gelang het seizoen:
Kleine groene pepers
tuinboontjes en/of artisjokharten
basilicum

Getolereerd:
azijn

Streng verboden:
komkommer
mais
sla
mayonaise


Geen opmerkingen:

Een reactie posten