dinsdag 2 september 2014

Worteltjes uit Toscane met aceto balsamico

Dit recept is van mijn favoriete receptenschrijfster Florine Boucher. De Franse en Italiaanse keuken zijn haar 'geboortegronden.' Ze heeft vanaf 1988 jarenlang voor de NRC geschreven en ik leerde in het pre-google tijdperk enorm veel van haar over de Niçoise en Italiaanse keuken. Voor mij was het nog helemaal nieuw, worteltjes met olijfolie en azijn in plaats van met boter en suiker. En lekker dat ik het vond..


Voor 2 personen als bijgerecht:
500 g biologische bospeentjes
2 eetlepels olijfolie extra vergine
1 eetlepel echte Aceto Balsamico
1/3 theelepel grof gemalen chilipeper
1½ eetlepel fijn gesneden gladde peterselie
½ eetlepel citroensap (facultatief)
grof zeezout en zwarte peperkorrels

Bospeentjes zijn lange, slanke worteltjes met een friszoete smaak. Ze hebben nog hun loof en zijn bijeengebonden in een mooie bos. Fris loof betekent een vers peentje. Het schoonmaken en in plakjes snijden van de peentjes is een rustgevend werkje zo aan het eind van een werkdag. Wees niet gehaast, neem er de tijd voor. Ervaar eens hoe een mens kan genieten van zoiets simpels als het in mooie schijfjes snijden van peentjes.

Bospeentjes zijn veel lekkerder dan voorgeschrapte of -gedraaide balletjes waspeen in gasverpakking ofwel modified atmosphere packaging (MAP). Van verse, schoongemaakte en voorbewerkte levensmiddelen in MAP wordt de houdbaarheid met 50 tot 500 procent verlengd. Door MAP wordt ook de afstand waarover levensmiddel kunnen worden vervoerd vele malen groter. Bovendien hoeven er ook minder conserveringsmiddelen te worden gebruikt. Allemaal ‘voordelen’ die eens kritischer, op een ander schaaltje moeten worden gewogen.

Bereiding:
  • Snijd de peentjes los van het loof, verwijder het worteluiteinde en schrap de peentjes of schil ze licht af met een dunschiller. Snijd ze in schuine plakjes van een halve centimeter dik; door het schuin snijden krijgen de plakjes een groter oppervlak en een dynamische uitstraling.
  • Kook de schijfjes peen in kokend en licht gezouten water 4 tot 5 minuten, of tot ze bijtgaar zijn. Giet ze af en laat uitlekken.
  •  Doe olijfolie, balsamico-azijn en chilipeper in een bakpan. Voeg schijfjes peen en peterselie toe en schep alles even om; laat 1 minuut doorwarmen op laag vuur. Afhankelijk van kwaliteit (en zoetheid) van de balsamico moet er een beetje citroensap bij de peentjes om ze een fractie op te frissen zonder dat ze zuur worden. Proef de peentjes eerst en voeg zonodig citroensap toe. Maal er zeezout over en voor de geur wat zwarte peper.Geen opmerkingen:

Een reactie posten