woensdag 10 september 2014

Tunesische visschotel met pompoenIngrediënten couscous:
450 g fijne couscous
olijfolie
zachte boter naar smaak
Ingrediënten visschotel:
 2  zoete witte uien
2 teentjes knoflook
150 ml olijfolie
3 el harissa (soort sambal)
1  kaneelstokje
1 el kurkuma
1 el venkelzaad
1 blik gepelde tomaten (à 400 g)
1  kleine flespompoen
200 ml water
4  stevige witvisfilets met vel

Bereiding couscous:
Volg de aanwijzingen op de verpakking (wellen in heet water = snelle manier) of op de uitgebreide manier:
  1. Breng ruim water aan de kook in het onderste deel van de couscouspan. Giet de couscous in een grote lage schaal. Besprenkel de couscous met circa 200 milliliter warm water, wat zout, 3 eetlepels olijfolie en blijf ondertussen met je handen de korreltjes los wrijven. Schep de couscous in het bovenste deel van de pan en stoom de couscous circa 10 minuten. Schep de (1x gestoomde) couscous in een grote schaal en laat iets afkoelen. 
  2. Besprenkel de couscous wederom met circa 100 milliliter water en wrijf de korrels los. Stoom de couscous weer 10 minuten. Herhaal het los wrijven voor de tweede maal. Breng de (2x gestoomde) couscous op smaak met wat zout, en wrijf er wat olijfolie of zachte boter door. 
  3. Stoom de couscous voor de derde en laatste keer 10 minuten. Roer voor het serveren met een houten lepel goed los en voeg naar smaak extra boter of smen en eventueel wat zout toe.

Bereiding visschotel
  1. Pel en snijd de zoete uien in halve ringen en pel en snijd de knoflook fijn. Schep ze in een stoofpan, aardewerk schaal met een deksel of tajine en voeg olijfolie toe. Bak ze op laag vuur circa 10 minuten.
  2. Voeg ondertussen de harissa, kaneel, kurkuma en venkelzaad toe. Voeg daarna de gepelde tomaten toe, maak ze wat kleiner. Voorzichtig met de harissa, je kunt later altijd bijvoegen.
  3. Schil de pompoen, snijd doormidden en schep de zaadlijsten eruit. Snijd de pompoen in niet te dikke plakjes en voeg toe aan de saus samen met het water en een beetje zout. Doe de deksel erop en gaar circa 15 minuten. Voeg 10 minuten voor het serveren de vis toe, schep er een beetje kookvocht op en gaar mee.
  4. Meng een grote opscheplepel saus door de couscous. Verwijder eventueel het vel van de vis. Schep de rest van de saus met de vis op de couscous.
Het smaakte goed. Volgens Nadia en Marijn, wier recept dit is, is Tunesië het enige land waar men met harissa kookt. In de andere Noord-Afrikaanse landen wordt harissa als apart condiment gebruikt.

De sla erbij was ook lekker, de piepklein gesneden sinaasappel met schil maakt het weer heel anders. Natuurlijk eerst de sinaasappel goed afschrobben onder de hete kraan.

Ingrediënten:


1/2  sinaasappel in piepkleine stukjes
1  kleine komkommer in kleine stukjes
1  kropsla
sap van 1 citroen
sap van 1/2 sinaasappel
olijfolie
zout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten