donderdag 9 juli 2015

Bulgogi, Koreaans streetfoodHet recept staat in de laatste AllerHande. Het kreeg in een paar dagen veel positieve recensies, en terecht. Ik vond het erg lekker.

Ingrediënten:
1 rode peper
1 ui
3 tenen knoflook
50 ml ketjap manis 
30 ml Japanse sojasaus 
1 el sesamolie
4 biefstukjes
3 cm gember 
300 g Japanse kleefrijst (sushirijst)
2 el sesamzaad
1 kropsla
3 bosuitjes
3 el zonnebloemolie

In plaats van biefstuk heb ik bavette gebruikt. De plakjes zijn dan wel wat kleiner, maar het is heerlijk mals en een stuk voordeliger dan biefstuk. Door de marinade deed ik voor de zekerheid een klein scheutje karnemelk omdat ik las dat de Koreanen er een geraspte nashi peer door doen om het vlees malser te maken. Je kunt er ook een scheutje cola of een fijngemaakte kiwi door doen. Het vlees heb ik een nacht in de marinade laten staan en even om en om gewokt. Je zou het vlees ook in een grote koekenpan met anti-kleeflaag kunnen bakken. Het vlees was boterzacht.

In plaats van de pandanrijst uit het AH recept nam ik Japanse kleefrijst (sushirijst), dat plakt zo lekker. In plaats van ketjap manis kan je ook honing gebruiken.
Bereiding:
  1. Snijd het steeltje van de rode peper. Snijd de peper in ringetjes en de ui in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Meng de peper, ui, knoflook, ketjap, sojasaus en sesamolie en laat 1 uur staan. 
  2. Leg het vlees 1 uur afgedekt in de vriezer. Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakjes en marineer 1 uur op kamertemperatuur in 2/3 van de marinade. 
  3. Schil de gember en snijd fijn. Kook de rijst met de gember volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  4. Rooster ondertussen het sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. 
  5. Haal de blaadjes van de kropsla los en snijd de bosui in schuine ringetjes.
  6. Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak 1/3 van het vlees 2 min. Leg op een schaal en herhaal 2 keer met de rest van het vlees. Schenk de rest van de marinade over het vlees.

Serveer de sla, bosui, het sesamzaad en de rijst apart.
Eet de Koreaanse bulgogi heel authentiek uit de hand. Schep aan tafel wat vlees, bosui en sesamzaad in een slablad, rol op en eet uit de hand. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten