woensdag 8 juli 2015

Zilveruitjes in tomatenketchup voor bij de barbecue
'Weet je nog dat je eens bij een hobbykok uit Limburg at, bij hem thuis in Zuid-Frankrijk en die zo'n lekkere uitjessaus had. Het moet een jaar of twintig geleden zijn, en toen je hem naar het recept vroeg, begon hij te lachen omdat het zo simpel was' vroeg ik aan mijn zus. Ik had de saus eens bij haar gegeten, maar was het recept kwijt. En ja hoor, binnen 10 minuten had ze het tussen haar honderden uitgeknipte recepten en aantekeningen gevonden en kreeg ik deze e-mail:

Hebbes !
Zilveruitjes in tomatenketchup
1 pot zoetzuur zilveruitjes
1 theelepel suiker
7 kruidnagels
4 laurierbladeren
rozijnen
tomatenketchup

Zilveruitjes zeven en dan terug in de pot met alle kruiden en bijvullen met ketchup.

(Er staat niet bij of je het meteen kan eten of waarschijnlijk beter een weekje in de koelkast laten staan.)

Dat herinnerde me weer aan een recept van Maryette Fagel uit het oer-oude tijdschrift Tip.  Zij was het 'meisje' van de sympathieke Fagel koksfamilie. Haar broers Martin en Gerard runden het Michelin sterren restaurant De Hoefslag. Gerard werd verschrikkelijkerwijze door inbrekers in paniek vermoord.

Ingrediënten:
1 potje zilveruitjes netto 350 gr
50 gr rozijnen
1 laurierblad
2 kruidnagelen
1 eetl ketjap
2 eetl donkerbruine suiker
4 eetl tomatenketchup
1 tl kerrie
1 tl gemberpoeder
1 eetl chilli-saus

Bereiding: 
Zilveruitjes met vocht en alle ingrediënten aan de kook brengen. Zilveruitjes onafgedekt ongeveer 45 min op zacht vuur laten sudderen. Daarna laten afkoelen.

Als ik me goed herinner stond in dezelfde Tip haar recept voor kip, waarbij je mayonaise onder het vel moest smeren. Vond ik destijds (vorige eeuw) ook zo apart.


1 opmerking:

  1. Ja, ik was best trots op mijzelf dat ik het zo snel had teruggevonden. Ik wist dat ik het moest hebben (ik gooi nooit recepten weg) en wist nog precies hoe het eruit zag. Marcel had mij toen een paar aan elkaargeniette bladzijden uitgetypte recepten gegeven.
    Ik heb het ook meteen gemaakt, staat in de koelkast. Ik zal het op tafel zetten bij gegrilde worstjes of zo.

    BeantwoordenVerwijderen