vrijdag 10 juli 2015

Melanzana alla Parmigiana van gegrilde aubergines



Deze Melanzana alla Parmigiana wordt gemaakt met gegrilde aubergines en is een stuk lichter dan de klassieke uitvoering waar de plakken aubergine eerst in olie gebakken worden. Je kunt de schotel een dag van tevoren klaarmaken en er een stuk afhalen wanneer je er zin in hebt. Met deze warme dagen is het lekker als het op kamertemperatuur geserveerd wordt.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
Voor de saus:
750 gram tomaten, in kwarten
1 ui, grofgesneden
een flinke handvol verse basilicumblaadjes
Verder:
2 eetlepels olijfolie
2 aubergines, in lange plakken
extra vergine olijfolie
100 gram provolone (of mozzarella), in plakjes
2 hardgekookte eieren, gepeld en in plakjes
75 gram parmezaanse kaas, geraspt



Janneke Vreugdenhil: "Melanzane alla Parmigiana is een klassieke Italiaanse ovenschotel van laagjes aubergine, tomatensaus, basilicum en kaas en mijn lievelings nazomergerecht. Je kunt eventueel een goede kwaliteit tomatenpassata uit een fles gebruiken, maar in het tomatenseizoen ligt verse tomatensaus wel zo voor de hand. Maak daar gerust meteen meer van want het is een ideale basistomatensaus die je ook goed in porties kunt invriezen. De parmigiana is een maaltijd op zichzelf, maar het is wel een goed idee om er brood bij te serveren, om ook van de laatste restjes saus op je bord te kunnen profiteren."

Bereiding:
De saus:
  1. Doe de tomaten, ui en de helft van de basilicum in een pan, voeg 100 ml water toe, breng aan de kook en laat op laag vuur, afgedekt, 15 minuten koken. Werk de tomaten door een roerzeef. Doe terug in de pan en laat op hoog vuur, al roerend, nog 5 minuten koken zodat de saus een beetje indikt. De bedoeling is dat je ongeveer 400 ml saus overhoudt. Maak op smaak met 1 eetlepel olijfolie, zout en versgemalen peper. (Ik nam hiervoor een pot pittige Sugo alla Calabrese met pecorino en pepers van de Italiaanse week van Lidl)
Verder:
  1. Verhit een grillpan en rooster de aubergineplakken tot ze aan beide kanten een donker streeppatroon vertonen. Als alle aubergineplakken gegrild zijn, meng je er 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper door.
  2. Verwarm de oven op 180 graden. Schenk een laagje tomatensaus over de bodem van een ingevette ovenschaal (van ongeveer 18 x 24 cm). Verdeel hierover een deel van de aubergineplakken. Verdeel er vervolgens een deel van de provolone, plakjes ei en de rest van de basilicum over en bestrooi met een deel van de parmezaan. Dek af met een tweede laag tomatensaus, waarop je weer een laag aubergines legt enzovoort. Net als bij lasagne. Zorg dat de bovenste laag uit tomatensaus bestaat en bestrooi die royaal met Parmezaanse kaas. Bak het gerecht ongeveer een half uur in de oven. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.



Geen opmerkingen: