zondag 26 juli 2015

Varkenskarbonades met zoetzure paprika van Gordon Ramsey


Karbonade met zoetzure paprika

Gordon Ramsey:
'Het zal je verbazen hoe twee zulke simpele dingen zo goed smaken samen. De zoetzure paprika biedt de volle smaak van de mooi gesauteerde karbonades echt partij en samen vormen ze een heerlijk snel maal. Zoals altijd bij karbonades geldt ook hier: laat ze even lang rusten als je ze gebakken hebt, zodat ze mals kunnen worden en hun sappen weer opnemen.'
Ingrediënten voor 2 personen:
2 varkenskarbonades van ongeveer 200 gr
olijfolie, om te bakken
2 tenen knoflook, met velletje, gekneusd
klein bosje tijm
boter 

Voor de zoetzure paprika:
2 rode paprika's, van zaad ontdaan en in dunne reepjes
1 rode ui, gepeld en in ringen
1 el fijne kristalsuiker
3 el rode wijnazijn
1 el extra vergine olijfolie
olijfolie, om in te bakken
zeezout en versgemalen zwarte peper


Bereid eerst de paprika's:
  1. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en voeg ui en paprika toe. Maal er zout en peper over, voeg de suiker toe en sauteer 4-5 minuten op hoog vuur, tot ze zacht zijn en kleuren. (Let op dat je ze hoort sissen in de pan. Zo niet, dan is de pan niet heet genoeg en loop je de kans de groente te koken in plaats van te bakken).
  2. Voeg de azijn toe en laat een paar minuten borrelen tot hij ingekookt is en de paprika zacht is. Draai het vuur laag, voeg de extra vergine olijfolie toe en bak nog 30 seconden, draai het vuur dan uit. Doe over in een schaal en zet apart zodat de smaken kunnen intrekken.

Veeg de pan schoon, klaar om het vlees te bakken.

Bak vervolgens de karbonades. 
Gordon Ramsey zegt dat de dikke vetlaag ingesneden moet worden en goed tegen de hete zijkant van de pan gelegd moet worden. Dan zul je dus de slager moeten vragen om karbonades waarvan het vet niet weggesneden is.

  1. Verhit de uitgeveegde koekenpan goed op hoog vuur en doe er een scheutje olie in. Voeg de karbonades, knoflook en tijm toe en bak 2-3 minuten tot ze kleuren. Keer en bak nog 2-3 minuten aan de andere kant, waarbij je de tijm onder het vlees duwt en de knoflook een beetje uit elkaar duwt.
  2. Voeg tegen het einde van de baktijd 3 klontjes boter toe en bedruip de karbonades daarmee onder het bakken om het bakproces te versnellen. Druk de knoflook uit zijn velletje en leg met de tijm op de karbonades.
  3. Leg de karbonades op een bord en laat 5-10 minuten rusten: bedruip nu en dan met de boter uit de pan.
  4. Dien de karbonades op op een bedje van paprika, met het bakvocht en wat vocht van de paprika.
De zoetzure paprika was wel lekker. Recept uit: Koken als een chef van Gordon Ramsey

Geen opmerkingen:

Een reactie posten