donderdag 23 juli 2015

Kabeljauw met aardappelen uit de oven en het geheim van de topkokIk heb het hier al vaker over de topkok met weet niet hoeveel Michelin sterren Martin Berasatgui gehad. Hij is vaak te gast in het Spaanse TV programma Robinfood met recepten die ook voor ons geschikt zijn. De truc van de lekkere vis zit hem in  de refrito en dat maakt een wereld van verschil.


Ingrediënten:
Stuk kabeljauw (oorspronkelijk kop en nek van heek)
500 gr aardappelen (1 of 2 grote aardappelen)
4 el extra vergine olijfolie
Peper en zout

Voor het ‘refrito’
2 dl extravergine olijfolie
10 knoflooktenen gepeld en in plakjes
1 gedroogd pepertje
2 el ciderazijn
gehakte peterselie

Bereiding
  1. Maak hele superdunne plakjes van de aardappel, dat gaat het beste op een mandoline. Leg ze in een ovenschaal en meng er met je handen de olijfolie door. Ze moeten goed bedekt zijn met de olie zodat ze niet uitdrogen. Verspreid ze goed.
  2. Zet ze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 190⁰C.
  3. Doe vervolgens de aardappelplakjes een beetje opzij en leg de kabeljauw in het midden. Bestrooi met zout en peper. Zet ze schaal weer 10 minuten in de oven, of langer tot de vis bijna gaar is. De aardappelen zijn zacht en de buitenste randjes knapperig bruin.
  4. Haal de schaal uit de oven.
  5. Verwarm in een steelpannetje de ingrediënten voor de refrito tot de knoflook bruin begint te worden. Voeg de azijn toe en giet alles over de vis.
  6. Giet de saus voorzichtig (zodat de vis en de aardappelen er niet afglijden, dit gaat het makkelijkst met z’n tweeën) terug in het pannetje. Herhaal deze operatie 3 keer.
  7. Bestrooi  met peterselie
Het filmpje voor Cogote de merluza y patatas al horno is te vinden op Youtube.

Was heel lekker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten