zaterdag 18 juli 2015

Hartige mimosataart van tramezzini brood

Eerst moest ik ervoor naar de groothandel, maar nu hebben ze brood voor tramezzini gelukkig ook bij de gewone supermarkt. Je kunt er reuze leuke sandwiches van maken of deze feestelijke, mooie en lekkere mimosataart. Mimosa eieren, een beetje nostalgisch klinkt het wel.


Ingrediënten:
8 plakken brood voor Tramezzini om 4 cirkels te maken (= 2 pakken,  o.a. bij Coop en Jumbo)


1e laag
mayonaise
kappertjes
klein blikje tonijn van 80 gram
uitjes uit het zuur

2e laag
mayonaise
sla
wortel
1/2 vleestomaat
olijfolie
zout
basilicum
tabasco

3e laag
mayonaise
lepel volle of Griekse yoghurt
geraspte mierikswortel, vers of uit potje
gerookte zalm
gerookte scamorza kaas (heb ik overgeslagen)
geschaafde witte kool aangemaakt met witte azijn, suiker, peper, mosterd

afwerking:
mayonaise
radijsjes
2 hardgekookte eieren

Bereiding:
Leg twee plakken brood met de lange kanten tegen elkaar. Snij er een cirkel uit. (Je hebt dus 2 halve cirkels). Als mal gebruikte ik hiervoor een springvorm van 20 cm doorsnede. De bodem gebruikte ik als ondergrond voor de taart.


Laag 1:
Leg de twee halve cirkels goed tegen elkaar. Spatel dun mayonaise over de broodcirkel, verdeel er de tonijn, kappertjes en kleingesneden uitjes over.
Laag 2:
Maak weer een broodcirkel. Leg die haaks bovenop de eerste cirkel.
Bestrijk het brood met mayonaise, beleg het met sla en julienne van wortel. (Julienne snijden gaat goed met een simpele zesteur met gaatjes.)
Verwijder het vocht en de pitjes van de tomaat en snijd de tomaat in kleine blokjes. Breng op smaak met olijfolie, zout, kleingesneden basilicum en tabasco. Verdeel het tomatenmengsel over het brood.

Laag 3:

Maak weer een broodcirkel, en leg die weer haaks op de vorige cirkel.
Meng de mayonaise met de yoghurt en de mierikswortel. Bestrijk hiermee het brood.
Leg er de plakken gerookte zalm op. Leg daar de plakken gerookte scamorzakaas op.(Heb ik overgeslagen, staat dus niet op de foto). Eindig met zeer fijn gesneden witte kool, aangemaakt met olijfolie, witte wijnazijn, suiker, zout, peper en een weinig mosterd. Geen kool in de winkel? Neem je toevlucht tot kant en klare koolrauwkost of salade.


Bovenste laag:
Maak weer een cirkel.
Bestrijk de boven- en zijkant met een laagje mayonaise. Prak het eigeel fijn of druk het door een zeef. Snij het eiwit in heel kleine stukjes (= mimosa ei). Garneer de bovenkant van de taart ermee. Snij de radijs in heel dunne plakjes en druk ze tegen de zijkant van de taart.

Zet de taart een halfuurtje in de koelkast. Laat de taart niet van het bord afglijden (zeg ik tegen mijzelf).


Het is belangrijk dat er knapperige ingrediënten tussen zitten zoals de rauwe wortel en rauwe kool. Met alleen zachte ingrediënten wordt het gauw een kleffe hap. Kan natuurlijk ook wel lekker zijn.

Recept  Torta mimosa salata uit Sal e Pepe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten