zaterdag 11 juli 2015

Kaasbitterballetjes

Kaasballetjes

'Iedereen kent ze wel die kleine stukjes kaas die je overhoudt van een groot stuk. Rasp ze gewoon op en maak er lekkere kaasballetjes van. Of koop een stuk kaas waar je gek op bent en ga daarmee aan de slag.'

Jonathan Karpathios vertelt in zijn boek Echt Eten dat hij een vervelende puber was van veel feesten, drank, drugs en ruzie met zijn ouders en uiteindelijk werd hij van de MAVO afgetrapt. Zijn ouders stelden hem voor de keus: 'of naar het internaat of naar de koksschool.' Op de koksschool merkte hij dat hij gewaardeerd werd, de hiërarchie en de duidelijkheid wie de baas was gaven hem orde, structuur en rust. Hij werkte in toprestaurants zoals het driesterrenrestaurant La Tante Claire in London. Betaald werd hij nauwelijks en de werkuren waren van 7 uur 's ochtends tot op zijn vroegst 23.30 uur. Hij leerde daar wat discipline betekent. Maakte je een fout die door chefkok Pierre Koffmann werd gezien, dan schold hij je verrot en werd je geslagen en moest je een extra dag werken. Die Koffmann was ook de leraar van Gordon Ramsey....

Op een gegeven moment was Jonathan klaar met het najagen van de top in een sterrenzaak. Inmiddels heeft hij zijn eigen restaurant met het 80/20 principe: 80% van de menukaart bestaat uit gerechten met groenten en 20% bevat vlees of vis. En alle producten komen uit de buurt, hij kookt met wat er die dag aan aanbod is.

Ingrediënten:
150 gr oude kaas, geraspt
1 teen knoflook geperst
1,5 eidooier
1 el bloem
neutrale (soja)olie 
peper en zout

Bereiding:

  1. Meng de kaas met de knoflook, de eidooiers en de bloem. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Maak kleine balletjes van het kaasmengsel.
  3. Bak de balletjes in een diepe koekenpan met een laagje olie tot ze lichtbruin zijn.


(Dit recept zou goed zijn voor 12 ballen. Met de helft van de ingrediënten kreeg ik 11 balletjes ter grootte van een flinke knikker. Ik vond ze groot genoeg, want ze zijn behoorlijk machtig.)


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen