maandag 28 oktober 2019

Blauwe Bessen of Bramen Clafoutis met Honingslagroom



In het vorige artikel schreef ik over Angie Mark en haar New Yorkse restaurant The Beatrice. Ze is de derde generatie restaurateurs, in het restaurant van haar tante aten Frank Sinatra, Sydney Poitiers en Sammy Davis Jr.  Bruce Lee was er bordenwasser. Angie Mar wil in haar restaurant de sfeer van het Oude New York terughalen. Dit recept komt uit haar kookboek Butcher & Beast. Je moet wat doen om op te vallen tussen de nieuwe kookboeken die bijna dagelijks verschijnen. Een foodstylist (normaal), een kledingstylist, een juweelstylist en de visagist kwamen er aan te pas.

Angie Mar in een creatie van Stella McCartney

Het recept uit het boek is met bramen, maar buiten het seizoen zal ze vast wel andere vruchten gebruiken.
De maten en gewichten zijn letterlijk vertaald uit het Amerikaans.

Ingrediënten:
25 gr boter
95 gr suiker
55 gr bloem
3 gr zout
195 gr volle melk
3 eieren
1 vanillestokje, schraapsel
250 gr blauwe bessen of bramen
570 ml slagroom
71 gr (gerookte) honing*

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220℃. Maak bruine boter: zet een kleine pan op middelhoog vuur, voeg de boter toe en beweeg de pan constant tot de vaste melkdeeltjes getoast en bruin zijn, ongeveer 3 minuten, en zet apart.
  2. Meng in een grote kom suiker, bloem en zout. Roer er de melk door tot ze volledig opgenomen is, en klop er stuk voor stuk de eieren door. Roer het vanillemerg erdoor. Wanneer het beslag glad is en zonder klontjes, roer je er langzaam de bruine boter in, schraap ook het bruine van de bodem van de pan.
  3. Giet het beslag in een taartvorm van 23 cm en verdeel er de vruchten over. Bak tot ze omhoog komt en goudbruin is en de binnenkant stevig is maar nog een beetje wiebelig, 35-45 minuten. De clafoutis zal in de oven omhoog komen, maar zal inzakken als hij uit de oven komt.
  4. Klop de slagroom met de suiker stijf. Schep er met een siliconen spatel de honing door.
  5. Serveer de clafoutis in zijn geheel, nog warm, met de slagroom apart ernaast, 

Was lekker, we hebben hem met zijn tweeën, met een glas wijn erbij, helemaal opgegeten. 's Avonds hoefden wij niet meer te eten.


* Gerookte honing: Rook 464 gram klaverhoning 20 minuten met 2 cups kersenhoutchips. Blijft 8 weken goed in een goed afgesloten pot.



1 opmerking:

Clementine zei

Wat een leuke foto van de taart !