dinsdag 15 oktober 2019

Zoete-aardappelkoekjes uit Tel Aviv




Bij Orna en Ella's in Tel Aviv stond Ottolenghi als student in de rij voor deze iconische zoete aardappellatkes, die gemaakt waren van gepureerde zoete aardappelen op smaak gebracht met sojasaus. Het café, een van de symbolen in de jaren negentig van de wilde jonge stad die nooit slaapt, was onderdeel van de linkse buurt Sheinkin. Door de oprukkende hoogbouw moest het café, dat uitgroeide tot bistro, helaas vorig jaar haar deuren sluiten. Orna en Ella hebben wel hun recepten in een kookboek nagelaten, maar daar moet je weer Hebreeuws voor kunnen lezen.

Dit recept in het Nederlands komt uit het boekje Koken met kanjers van de Postcode loterij en is van Ottolenghi.

Ingrediënten:
1 kg zoete aardappels
2 tl tot 2 el sojasaus naar smaak
100 gr bloem
1 tl zout
1/2 tl fijne kristalsuiker
3 el fijngesneden bosui
1/2 tl fijngesneden verse rode chilipeper
royaal boter om te bakken

Voor erbij
Yoghurtsaus:
50 gr yoghurt (Griekse stijl)
50 gr zure room
2 el olijfolie
1 el citroensap
1 el gesneden koriander
zout en zwarte peper

of 
Mayonaise-bosui saus:
80 ml mayonaise
250 gr zure room
fijngehakte bosuitjes
zout en peper

Bereiding:

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in flinke stukken. Stoom ze botergaar en laat ze in een vergiet minstens 1 uur uitlekken.
  2. Klop intussen alle ingrediënten voor de yoghurtsaus door elkaar en zet opzij.
  3. Doe de droge stukken aardappel met de overige ingrediënten (behalve de boter) in een mengkom. Meng alles goed, liefst met de hand, tot het een gelijkmatig, samenhangend mengsel is; doe dat niet te lang en voeg als het te vochtig is nog wat bloem toe.
  4. Laat in een koekenpan mat anti-aanbaklaag een klontje boter smelten. Schep voor elk koekje 1 el aardappelmengsel in de pan en druk het met de bolle kant van de lepel uit tot zo'n 5 cm doorsnee en 1 cm dik. Bak de koekjes op halfhoog vuur circa 6 minuten aan elke kant tot ze een bruine korst hebben. Leg de koekjes tussen twee lagen keukenpapier om het vet op te zuigen. Dien ze heet of warm op en geef er een van de sauzen bij.




Geen opmerkingen: