woensdag 9 oktober 2019

Courgettes uit de oven met Knoflook Broodkruim, Ansjovis en Mozzarella



Vooral 's zomers eten we regelmatig gegrilde groenten, meestal plakken courgettes en aubergines gegrild in de grillpan of in de oven, naturel, met alleen olijfolie of met olijfolie, knoflook en peterselie, of  met feta en munt. Onlangs at ik deze met heerlijk broodkruim. En dat is heel lekker. Ik at het als hoofdgerecht en heb ervan gesmuld.

Ingrediënten voor 2 personen:
Extra vergine olijfolie
4 middelgrote courgettes, in de lengte in ruim 1 cm dikke plakken gesneden
fijn zeezout
1/2 cup panko broodkruim
1/2 cup geraspte Parmezaanse kaas
4 ansjovisfilets, fijngesneden
1 teen knoflook, geraspt of tot pasta gewreven
1/2 tl herbes de Provence of gedroogde oregano
snuf rode pepervlokken plus extra om te serveren
100 gram mozzarella, geraspt
zwarte peper
3 el gehakte, ontpitte zwarte of groene olijven, liefst castelvetrano olijven
2 el gescheurde basilicum of peterselie
partjes citroen om te serveren.

Bereiding:

  1. Zet de ovengrill aan, kwast een bakplaat in met olijfolie, leg de plakken courgette erop in een enkele laag. Kwast de plakken in met meer olijfolie en sprenkel er royaal zout over.
  2. Gril ze tot ze bruin zijn in ongeveer 5 minuten. Draai ze om en gril ze tot ze bruine plekjes krijgen, 4 tot 6 minuten.
  3. Meng ondertussen in schaaltje de panko, Parmezaan, ansjovis, knoflook, herbes de provence of oregano, rode pepervlokken en 1/4 tl zout. Voeg 2 el olijfolie toe en gebruik je vingers om de olie, knoflook en ansjovis door de panko te wrijven.
  4. Als de courgetteplakken klaar zijn doe je de gril uit en verwarm je de oven op 250 graden. Bestrooi de courgetteplakken met de mozzarella, vervolgens het panko mengsel, bestrooi rijkelijk met olijfolie. Bak tot de kaas smelt en de panko goudbruin is, zo'n 4 minuten.
  5. Maal er zwarte peper overheen en besprenkel zo nodig met meer olijfolie. Bestrooi de courgettes met olijven, basilicum en eventueel extra pepervlokken en serveer met partjes citroen.




Recept Melissa Clark



Geen opmerkingen: