donderdag 24 oktober 2019

Spicy Soep van Kikkererwten met Rode peper



Dik als erwtensoep en lekker pittig.

Ingrediënten voor 6 personen:
2 blikken kikkererwten van 425 gram, afgespoeld en uitgelekt
6 el extravergine olijfolie
1 tl zout
snuf gerookt paprikapoeder
1 (gele) ui, gehakt
2 grote knoflooktenen, gehakt
½ tl fijngemaakte rode pepervlokken
½ tl komijnzaad
 1/4 tl  versgemalen zwarte peper
ca. 700 gr rode paprika, schoongemaakt en klein gehakt
2 el vers citroensap
1 el witte miso
1½ el Siracha of andere chili saus
1 tl fijngeraspte citroenschil
1 liter groentebouillon
1½ cup (375 ml) gekookte witte rijst
peterselie ter garnering

Bereiding:

  1. Droog ongeveer 1/3 van de kikkererwten met keukenpapier.
  2. Verhit 60 ml olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur.Voeg de droge kikkererwten toe en bak de erwten, al roerend, in 10 minuten krokant. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Meng ze met 1/2 tl zout en het gerookte paprikapoeder en roer door.
  3. Veeg de pan schoon en verhit de resterende 2 el olie op middelhoog vuur. Voeg de ui en de knoflook toe, roer regelmatig om en bak ze in 6 tot 8 minuten zacht. Roer er de gemalen rode pepervlokken, komijnzaad, zwarte peper en 1/2 tl zout door. Bak tot het geurt, 30 seconden. Meng er de stukken paprika door en de rest van de kikkererwten. Doe de deksel op de pan, roer af en toe en kook tot de paprika zacht is, in ongeveer 10 minuten.
  4. Meng in een kommetje het citroensap, de miso, Siracha en het citroenrasp en roer dit door de soep, samen met de bouillon. Zet het vuur hoger en breng aan de kook, zet dan het vuur lager en kook tot de smaken gemengd zijn, ongeveer 2 minuten. Proef op zout.
  5. Haal de deksel van de pan, en pureer de soep met de staafmixer. Roer er de rijst door en kook een minuut of twee tot de rijst warm is.
  6. Verdeel de soep over de kommen. Garneer met de krokante kikkererwten en peterselie. Sprenkel er olijfolie over en serveer heet.


Gelezen in de Washington Post. Het recept is gebaseerd op "Smith & Deli-cious: Food from our Deli (That happens to Be Vegan)"by Shannon Martinez en Mo Wyse.






Geen opmerkingen: