dinsdag 8 oktober 2019

Broccoli Cheddarsoep


Het schijnt dat dit een enorm populaire soep is in Amerika en Canada. Zij vindt haar oorsprong bij Panera, eens een bakkerij met Franse broodsoorten, nu uitgegroeid tot een keten van 2300 bakkerij-cafés. Google 'Panera Broccoli cheddar' soep en je vindt heel veel copycat recepten, maar het echte recept blijft natuurlijk geheim.

Ingrediënten voor 8 pers:
80 gram boter
1 gele ui, gehakt
4 tenen knoflook, fijngehakt
40 gram bloem (1/3 cup)
480 ml kippenbouillon (2 cups)
700 ml halfvolle melk (3 cups)
3/4 tl zout
1/2 tl gemalen zwarte peper
1 tl bouillonpoeder, of van een blokje (groente- of kip)
1 tl mosterdpoeder
1 tl knoflookpoeder
500 gr broccoliroosjes, in kleine stukjes
2 grote wortelen, geschrapt en geraspt
90 gram scherpe geraspte cheddar kaas (2 cups)

Bereiding:

  1. Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Bak de ui geurig in 2 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut. Roer de bloem erdoor en bak een paar minuten tot licht gekleurd.
  2. Zet het vuur lager en giet er langzaam de kippenbouillon en de melk bij, roer goed door om de bloem op te lossen. Maak op smaak met peper, bouillonpoeder, mosterdpoeder en knoflookpoeder. Roer goed door en laat al roerend ongeveer 5 minuten zachtjes inkoken.
  3. Voeg de broccoli en wortel toe en laat 20 minuten zachtjes pruttelen, tot de broccoli gaar is. Roer er de kaas door en meng. Proef op zout en peper. Maak zo nodig wat dikker met wat opgeloste maizena.

Ik las net Nigella Lawsons's broccolisoep met Stilton uit  Nigella Express. Zij gebruikt broccoliroosjes uit de diepvries en doet die zo uit de diepvries, nog bevroren in de pan:
Knoflookolie, knip bosuitjes boven de pan, gedroogde tijm, 1 kg bevroren broccoli, 1250 ml hete bouillon, 200 gr geraspte of verkruimelde kaas, deksel op de pan, 5 minuten koken, staafmixer erin, klaar. Bestrooi met ringetjes chilipeper.
Inmiddels gemaakt klik hier.

Geen opmerkingen: