vrijdag 29 oktober 2010

Aardappelen in paneermeel met rodekoolsalade


Voor 4 personen:
1 kg de pommes de terre (style charlotte)
1 cuillère à soupe de farine
4 cuillères à soupe de chapelure
1 cuillère à soupe d’huile d’olive
Sauge, romarin, sel, poivre
Laissez la peau sur les pommes de terre et découpez-les en forme de frites.
Mixez la chapelure avec le romarin, la sauge et le poivre.
Faites bouillir une casserole d'eau salée et ajoutez-y une cuillère à soupe de farine et une cuillère à soupe d'huile d'olive. Quand l'eau bout, y déposer les pommes de terre pendant 4 minutes. Une fois prêtes, disposez les égouttées, sur une plaque, avec du papier sulfurisé. Parsemez le mélange herbes et chapelure sur les pommes de terre et mélangez bien.
Arrosez d'un filet d'huile d'olive et passez au four à 180° pendant 30 minutes.
Pendant la cuisson, tournez les pommes de terre et surveillez les. Quand elles sont dorées, rectifiez en sel.
Servez-les croquantes à l'extérieure et moelleuses à l'intérieures.

Blijkbaar dient de meel in het water om de aardappelen wat plakkeriger te maken, zodat de paneermeel er beter op blijft plakken. Het resultaat heeft iets van aardappelen die in het zand zijn gevallen. Misschien ligt het aan de kwaliteit paneermeel (ik heb de goedkoopste kwaliteit gebruikt). Volgende keer met Parmezaanse kaas proberen.
29 november: ik las net in de NRC next over aardappelen in de oven:  'met eendenvet en ja, en die semoule ( griesmeel- Frans) geeft zo’n heerlijk krokant korstje! Beetje droge prov. of italiaanse kruiden vijzelen en door de semoule, ook lekker!'

Heb dit gegeten met een rodekoolsalade; deze was lekkerder dan die van Jamie van gisteren:

1 rode kool,
zout, 
paar el. witte azijn,
paar el. balsamicoazijn,
schepje mosterd,
wat honing,
2 appels,
handvol rozijnen,
scheut port, scheut
olijfolie,
handvol gepelde walnoten.
Verwijder de buitenste bladen van de kool, snijd hem in 4-en en schaaf de kool in dunne sliertjes. Bestrooi met wat zout en kneed de kool even goed door, alsof je deeg kneedt. Doe de azijn, mosterd en honing in een pannetje en breng aan de kook. Giet dit over de salade. Snijd de geschilde appels in blokjes, voeg ze bij de kool en schep alles goed om. Zet de salade vervolgens een paar uurtjes weg, in de kelder of zo. Verwarm de port in een schaaltje in de magnetron en schep daar de gewassen rozijnen door en laat die ook een tijdje staan. De rozijnen kun je natuurlijk ook weken in water of (rooibos)thee. Voor het serveren schep je de salade nog eens goed door met wat olijfolie en de uitgelekte rozijnen. Bestrooien met wat gehakte walnoten.

1 opmerking:

  1. Nu daar heb je snel op gereageerd ! Meteen al klaargemaakt. Die aardappelen moeten inderdaad "zanderig" zijn. Ze zij wel bij het recept waarom meel in het water, maar ik ben vergeten waarom. Ik zal kijken of het recept nog een keer langs komt.

    BeantwoordenVerwijderen