maandag 10 januari 2011

Nigella's moeders kip, eerste dag

Gepocheerd-gestoofde kip.Weer eens wat anders en ook lekker.

Ingrediënten
1 grote kip
2 eetlepels (knoflook) olijfolie
100 ml witte wijn of witte vermouth
2-3 preien, in stukken van ongeveer 7 cm
2-3 wortels, in grote staven gesneden
2 bleekselderij stengels, in stukken
koud water
1 bouquet garni of 1 theelepel gedroogde kruiden
Peterseliestelen, met het elastiekje er nog om
2 theelepels zout
2 theelepels rode peperkorrels, of gemalen peper
Garnering: gehakte pepeterselie en verse dille of dragon. Engelse mosterd naar smaak.

Bereiding:

Belangrijk: een pan met deksel die niet te hoog is en waar de kip net in past. Deze hapjespan is precies goed.
  1. Leg de kip op haar borst op een snijplank en druk met beide handen met je hele gewicht tot je het borstbeen hoort kraken, zodat de kip een beetje platter is.
  2. Doe de knoflookolie in de pan, of anders de olijfolie waarin je even een ongepeld teentje knoflook in mee verwarmt totdat het geur afgeeft. Braad de kip op borstzijde lichtbruin, keer de kip om. Nog steeds op hoog vuur de witte wijn of vermouth toevoegen en laat het een beetje bubbelen voordat je de prei, wortels en bleekselderij rondom toevoegt. (Ik had de kip eerst met kokend water afgespoeld en met keukenpapier gedroogd. Bijgevolg begon het hevig te sissen en te spetteren waardoor de hele keuken onder de vetspetters zat. Dus even antispat deksel erop doen.)
  3. Voeg koud water toe. De kip hoeft niet helemaal bedekt te zijn, de bovenkant mag eruit steken. Kijk anders even op http://www.youtube.com/watch?v=KLKNXLuYEOw  Doe dan de kruiden en peterselie erbij.
  4. Breng aan de kook, doe het deksel erop, draai het vuur zeer laag and laat het anderhalf à twee uur stoven. Deze kip was in anderhalf uur goed. Doe het vuur uit, laat het deksel erop en laat nog eens 30 minuten staan.
  5. Het vel is zacht en moet je weggooien. Pluk de stukken gaar vlees van de kip.
  6. Serveer de kip met de groenten en bruine basmati rijst met een paar soeplepels van de bouillon en zet eventueel verse dille en Engelse mosterd op tafel.
Ik had geen trek genoeg om er rijst bij te maken (doe ik morgen wel met de rest van de kip). Heb in plaats daarvan het volgende low-carb sausje gemaakt: het smaakte er lekker bij.
Crema di mostarda
1/4 cup van de bouillon
1/2 cup slagroom
2 eetlepels milde mosterd
Alles in een pannetje beetje in laten koken en dragon toevoegen.
(had ik nog magnetron-gedroogd in de koelkast)

Geen opmerkingen: