zondag 9 januari 2011

Ribollita met cavolo nero


I
Ik zag bij de Sligro  allerlei leuke soorten en kleuren lof, rood met witte artisjokken, catalonia en cavolo nero oftewel palmkool, waar ik deze ribollita van maakte.

Ingrediënten:
250 gram cannellini of bolotti bonen, geweekt en gekookt met een laurierblaadje
3 knoflooktenen
3 rode uien
450 gram wortelen
3 stengels bleekselderij
venkelzaad
gemalen gedroogde peper
2 blikken pruimtomaten van 400 gram
ca 500 gram cavolo nero
olijfolie
ciabatta of ander stevig brood
Bereiding:
Doe in een grote soeppan:
Cavolo nero

  • olijfolie
  • gehakte ui
  • gehakte knoflook
  • klein gesneden selderij
  • klein gesneden wortelen
  • gemalen venkelzaad
  • verkruimeld chili pepertje
en laat ongeveer 30 minuten zachtjes bakken, zodat de smaken zich vermengen.
  • Tomaten zonder sap toevoegen en kook nog eens zachtjes 30 minuten.
  • Cavolo nero van de harde nerven ontdoen- rissen of met keukenschaar- , zachtere stelen in stukjes en bladen grof snijden. Toevoegen met de helft van de witte bonen met voldoende bonenwater om de groente te bedekken en laat nog eens 30 minuten sudderen.
  • Pureer het restant van de boontjes met de pureerstaaf  en voeg aan de soep toe.
  • Voeg het brood toe en flinke scheut olijfolie en maak op smaak met peper en zout. De soep moet dik zijn maar niet te droog.
Het recept is grotendeels van de River Café cook book en een beetje van Jamie Oliver.
De cavolo nero is erg lekker en heeft veel smaak. Heel anders dan boerenkool.
Verschillen tussen River Café (Jamie's voormalige chef) en Jamie Oliver:
90 minuten pruttelen -                           45 minuten pruttelen
Geen aardappel bij de boontjes koken - 1 aardappel bij de boontjes koken
Wel peterselie -                                      Geen peterselie
Geen venkelzaad of pepertje -               Venkelpoeder en  gedroogd pepertje
2 blikken tomaat -                                  1 blik tomaat en een verse tomaat
Cavolo zonder stelen -                            Stelen van cavolo kleinsnijden
Sneden brood er bovenop -                    Geweekt brood erdoor roeren.
                             

1 opmerking:

Clementine zei

Ik heb hier nog nooit cavolo nero gezien. Ook is er hier geen boerenkool. Ik moet het dus doen met groene kool, maar dat smaakt heel anders.