dinsdag 4 januari 2011

Salade van mie en groenten met pindasaus en saté


Marinade voor 6 stokjes saté:
2 sjalotjes, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 theelepel ketoembar (korianderzaad)
0,5 theelepel laos (galanga)
0,5 theelepel djinten (gemalen komijn)
1 theelepel djahé (gember)
1 theelepel citroensap
2 theelepels sambal trassi
1 theelepel bruine suiker
2 eetlepels zoete ketjap

Meng alles doorelkaar. Doe de stukjes vlees in een plastic zak met de marinade en laat liefst een nacht marineren. Of maak een dubbele hoeveelheid en vries de helft in.

Miesalade
200 gram eiermie
1/2 groene paprika
1 Spaanse peper
2 grote champignons
100 gram wortel
50 gram gedroogde garnalen of 2 grote garnalen
1 pakje (100 gram) hamreepjes
50 gram taugé
sesamolie
olie
Voorbereiding:
  1. Week de gedroogde garnalen 30 minuten in warm water. Laat uitlekken.
  2. Breng ruim water aan de kook, voeg de mie toe, doe het vuur uit. Na 4 min. de mie met een vork losmaken en overdoen in een vergiet.
  3. Snijd de champignons in reepjes: 2 keer door de eiersnijder.
  4. Ontdoe de Spaanse peper van zaadjes en snij in lange dunne reepjes.
  5. Maak de wortel schoon en snij in luciferdunne reepjes.
  6. Snij de paprika in de lengte doormidden en snij in de breedte in reepjes.
Bereiding:
  1. Verhit in grote koekenpan of wok 2 eetlepels olie en roerbak paprika, Spaanse peper en champignons 1 minuut.
  2. Voeg de mie, wortel, ham, garnalen en taugé toe en roerbak 1 minuut.
  3. Doe alles op een schaal en laat iets afkoelen. Druppel er naar smaak sesamolie over.
Pindasaus
4 eetlepels pindakaas
6 eetlepels kippenbouillon
2 eetlepels suiker
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel sesamolie
1/2 theelepel sambal
snufje zout en peper

Meng in pannetje:
4 eetlepels pindakaas en meng hier al roerend
6 eetlepels kippenbouillon en
2 eetlepels suiker door.
Roer er dan de rest van de ingrediënten erdoor. 
Als de saus te dik is kan er wat melk toegevoegd worden. Op het vuur even verwarmen.

Saté
Rijg de blokjes vlees aan een satéstokje en grill ze op de grilplaat.

De mie is echt als bijgerecht, als salade bedoeld. De smaak is n.l. heel neutraal.
Uit AH boekje  'Het Chinese kookboek' deel 1


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen