vrijdag 11 maart 2011

Zarzuela catalana




Ingrediënten:
Verschillende soorten vis, zoals witvis, inktvis, garnalen, schelpdieren
1 dl olijfolie
2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook
700 gr. tomaten, in stukjes
1 tl paprikapoeder
1/2 tl cayennepeper
zout en peper
citroen
1 1/2 dl witte wijn
peterselie
Voor de 'Picada':
6 amandelen
stukje gebakken brood
papiertje Pugol (nep saffraan)
stukje zwarte chocola
Bereiding:
Je kan eerst de vis bakken, opzij legggen en later aan de saus toevoegen.
Of eerst de saus maken en dan de ongebakken vis daaraan toevoegen en laten garen.

Tomatensaus:

  1. In olie uien ca. 3 minuten aanbakken.
  2. Knoflook, tomaat, paprikapoeder, cayennepeper en zout toevoegen. Tomatensaus ca. 20 min. onafgedekt zachtjes laten koken.Op smaak brengen met zout, wijn en citroensap.
Ondertussen de picada maken:

  1. Stamp alle ingrediënten fijn in een vijzel of hak ze in de blender. Verdun een beetje met water of saus.
  2. Vervolgens bij de tomatensaus de inktvis voegen, dan de de vis en daarna de garnalen en mosselen.
  3. Meng de picada er doorheen en laat en laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen


2 opmerkingen:

Clementine zei

Geeft die chocola er een aparte smaak aan ? Ik had ook een keer wild zwijn gemaakt met cacao door de saus. Was erg lekker.

Jannie zei

Je proeft er eigenlijk niets van. Het geeft, denk ik, een wat diepere smaak. Ik las dat in Italië ook wel chocola gebruikt wordt, bijv. in de pasta: Tagliatelle al cioccolato in dolce-forte met o.a. rozijnen, pijnboompitten, azijn. Lijkt me lekker maar er moeten eerst een aantal kilo's af voordat ik aan de pasta's begin!