maandag 9 april 2012

Nigella's langzaam gegaarde lamsschouderEen heel gemakkelijk en fool proof recept. Het komt niet op een uurtje meer of minder in de oven.

Ingrediënten:
1 lamsschouder (ongeveer 2,5 kg)
4 sjalotjes gehalveerd maar niet geschild
6 teentjes knoflook
1 wortel, geschild en gehalveerd
Zeezout
500 ml kokend water
Kleine handvol vers gehakte munt
Een granaatappel

Bereiding een dag van tevoren:
Verwarm de oven voor op 140 graden C. - oventijd ca 12 uur.
  1. Braad het vlees, vetkant naar beneden, in een grote braadslee op het vuur. Haal de schouder eruit als hij het mooi bruin in het midden is en leg opzij.
  2. Bak de sjalotjes, knoflook en wortel kort. Net even iets aanbraden in de schaal- je hoeft niet nog meer vet toe te voegen - en bak ze, bestrooid met het zout, zachtjes een paar minuten.
  3. Giet er het water over en voeg het lam toe, dit keer vette kant naar boven. Laat de vloeistof in de pan aan de kook komen, dan met folie afdekken en in de voorverwarmde oven plaatsen. 
Nu gewoon in de oven laten staan terwijl je slaapt. Als je het vlees er in zet voordat je naar bed gaat, is het perfect tegen lunchtijd de volgende dag. Het punt is, bij deze temperatuur, kan er niets gaat mis gaan met het lam als je het wat korter of langer in de oven laat staan.


Als je het op dezelfde dag wilt eten: 
Als je het lam op de dag dat je gaat eten klaarmaakt, verwarm dan de oven voor op 170C en laat het daar 5 uur of zo.

Afwerking: 
Ongeveer 1 uur voordat je wilt eten, haal je het vlees uit de pan op een groot bord of snijplank - niet dat het snijwerk nodig heeft; de deal is hier dat het onfatsoenlijk gaar is, als je er een vork in zet, valt het vlees zo van het bot.

Om de lamsalade af te maken, trek je het vlees met twee vorken in stukjes op een groot bord.
Bestrooi met meer zeezout en wat vers gehakte munt en de pitten van een halve granaatappel. Dit is eenvoudig. Gewoon de halve granaatappel boven het bord houden, neem een houten lepel en klop met een houten lepel op de bolle kant. Neem de andere helft en knijp het roze sap over het warme versnipperde vlees.

Serveer met geroosterde paprika’s uit de oven. Zodra het lam uit de oven is, zet je de oventemperatuur op 200C. Snij de rode paprika’s over de lengte doormidden en zet ze met de bolle kant boven 20 min. in de oven. Haal ze eruit, leg ze in een schaal, dek de schaal af met bord, deksel of iets dergelijks en verwijder het vel zodra ze wat afgekoeld zijn.

Recept uit de serie Nigella's bites aflevering Slow and Steady.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten