maandag 9 april 2012

Sint Jacobsschelpen met truffel op een bedje van witlof

Beetje retro presentatie Sint Jacobsschelpen met witlof

Wat moderne presentatie Sint Jacobsschelpen met witlof
Ingrediënten per persoon:
1 à 3 Sint Jacobsschelpen of alleen de nootjes
1 struikje witlof per nootje
laurierblad
olijfolie
peper en zout
truffelpuree
plakjes truffel voor presentatie 2.

Bereiding witlof:
Verwijder het harde kontje van de witlof en snij ze in smalle repen. Stoof ze met de laurierblaadjes in een beetje olijfolie met de deksel op de pan op een zacht vuurtje in ca. 45 minuten boterzacht tot een 'fondue de chicons'. Verwijder de laurierblaadjes en prak de lof nog wat fijner.

Bereiding presentatie 1:
Verwarm de oven voor op 180C
  1. Leg een schep lof in de schelp met daarop een lepeltje truffelpuree.
  2. Leg het Sint Jabobsnootje erop, bestooi met een beetje peper en zout.
  3. Bedek met de bovenkant van de schelp of anders met aluminiumfolie.
  4. Plaats 7 minuten in de oven.
Zie voor deze bereiding de site van Fred de Leeuw

Bereiding presentatie 2:
Verhit een koekenpan op hoog vuur.
  1. Bestrooi de nootjes met peper en zout.
  2. Voeg de nootjes toe als de olie bijna gaat roken en bak ze snel in één à anderhalve minuut per kant tot ze mooi bruin en licht doorzichtig zijn. Druk zacht op het vlees om ze te testen. Ze moeten stevig aanvoelen, maar nog wat meegeven.
  3. Doe een klontje boter in de pan en haal de pan van het vuur.
  4. Blijf de pan ronddraaien en de coquiiles zijn klaar.
Opmaak:
Leg in een bakring een schep lof, daarop een lepeltje truffelpuree, het nootje (of zoals hier 3 stuks dicht tegen elkaar aan) en rasp daarover wat truffel.

Geen opmerkingen: