dinsdag 26 juni 2012

Egyptisch vegetarisch pitabroodje foul mudammas

Foul mudammas

Of hoe een restje Franse salade en een restje Griekse bonen een Egyptische foul mudammas werd.

Het eerste restje was een  salade van twee dagen geleden. Ik was van plan om er een pan-bagnat van te maken. Een lekkere Pan-bagnat is snel gemaakt met de rest van een salade Niçoise. Snijd een grote en harde witte bol open en hol hem iets uit. Wrijf de bol van binnen in met een gehalveerde teen knoflook, lepel het sap van de salade in beide helften en sprenkel er nog wat olijfolie in. De bol moet goed vochtig worden binnenin want aan die status-quo ontleent de Pan-Bagnat zijn naam - gedrenkt brood. Vul de bol royaal met de salade, klap hem dicht.
Dat was mijn plan, maar het werd geen harde bol uit Nice maar een geroosterd pitabroodje uit Egype.

Het tweede restje was de Griekse gestoofde gedroogde tuinbonen van gisteren. Het deed me denken aan een lekker Egyptisch hapje van gedroogde tuinbonen dat ik onlangs at, maar waarvan ik het recept niet kende.
Google en LeerWiki.nl  brachten me op het Egyptische foul mudammas, gelijk aan de Fava, de Griekse tuinbonen van gisteren, maar anders gepresenteerd:

 
Fuul Midammes (uit te spreken als foel, met een lange oe), gestoofde gedroogde tuinbonen. Je ziet het op verschillende manieren geschreven fool, foul, ful, fuul; medames, mudammas, medammis, midammas.
Fuul Midammes is een echt Egyptisch gerecht, dat wel het nationale gerecht van Egypte genoemd mag worden. Het wordt gemaakt van gedroogde tuinbonen en werd al gegeten in de tijd van de Farao’s.
Veel Egyptenaren maken het nog zelf in huis, maar het wordt ook erg vaak gehaald bij een van de vele restaurantjes die onder andere ook ta’myya, french fries, gefrituurde bloemkoolroosjes, toersjie of mi’xallie verkopen. Het wordt meestal gegeten als ontbijt, samen met gekookte eieren en pitabrood, maar het is ook heerlijk als lunch, samen met een of meerdere lekkernijen zoals hierboven genoemd. Ook verkoopt men sandwich fuul midammes, een half pitabroodje gevuld met de fuul.

Ingrediënten:
Griekse gestoofde tuinbonen
Presenteer de brij met bijvoorbeeld:
Tomaat
Komkommer
Ui
Olijven
Olijfolie
Tahini
(Gezouten) sardines
hardgekookt ei
verkruimelde gedroogde pepertjes
Pepertjes uit pot
Partjes citroen
Pitabroodjes

Bereiding:
  1. Prak de gestoofde tuinbonen, maar laat er een paar achter voor garnering.
  2. Maak de tuinbonen op smaak met extra komijn en knoflook, peterselie en/of koriander.
  3. Rooster het pitabroodje boven de gasvlam.
Eet de foul mudammas in een half opengesneden pitabroodje en voeg naar smaak de overige ingrediënten toe. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten