zaterdag 9 juni 2012

Parmigiana di melanzane - aubergineschotel


Volgens het tijdschrift  'Donna Moderna' is dit een ideaal recept voor mensen met haast.  Daar denken wij in Nederland toch wel anders over, hier moet het eten liefst in 20 minuten op tafel staan. Mariella, mijn medecursiste Italiaans, vertelde dat haar Siciliaanse oma  's morgens om 4 uur opstaat om het middageten klaar te maken. Dan is dit gerecht inderdaad een makkie.
Plakken aubergines kan je bakken (vet), grillen (light) of zoals hier met eiwit, niet zo vet maar met veel smaak. En ik kom gelijk van de eiwitten af die ik van de mayonaises overhoud en in de vriezer bewaar.

Ingrediënten:
800  gr aubergines
300 gr mozzarella
500 gr tomatensaus (passata di pomodoro)
halve ui
100 gr geraspte parmezaanse kaas
2 eiwitten
basilicum
olijfolie
peper en zout

Bereiding:
  1. Schil de aubergine, snijd ze overlangs in plakken van 3-4 mm en leg ze in een diepe schaal, strooi zout over elke plak. Leg er een plankje met iets zwaars op, bijv. blikken en laat een half uur staan zodat het vocht eruit kan trekken.
  2. Klop de eiwitten tot stijve pieken.
  3. Was het zout van de plakken, droog ze met keukenpapier en haal ze door het opgeklopte eiwit.
  4. Bak de plakken aubergineplakken in ruim hete olijfolie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  5. Snij intussen de ui, doe hem in een pan met de basilicumblaadjes, de passata di pomodoro, zout en laat 10 minuten op hoog vuur inkoken.
  • Bedek de bodem van een ovenschaal van ca. 18x26 cm met een dun laagje tomatensaus,
  • Daarop gemalen parmezaanse kaas,
  • Daarop de plakken aubergine, elkaar licht overlappend,
  • Daarop de mozzarella, in plakjes

Herhaal dit nog tweemaal en eindig met de tomatensaus met parmezaanse kaas.
Plaats de schaal in een voorverwarmde op 200C en bak de parmigiana 55 minuten. Verhoog vervolgens de temperatuur tot 200C en bak nogmaals 10 minuten, tot de bovenkant  goudbruin is

Recept uit Donna Moderna.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen