dinsdag 12 juni 2012

Hollandaise saus voor dummies

Schuimige Hollandaisesaus voor dummies

Jamie Oliver, Nigella Lawson en alle andere bekende tv koks willen niets van pakjes en zakjes weten, alles moet vers zijn. Liefst je eigen kruiden kweken, groente en fruit uit je omgeving kopen en alleen vlees van blije varkens en vrolijke kippen eten.

Ver voor de tijd van Jamie en Nigella was Delia Smith de kookvedette van de BBC. Zij was in 1973 de eerste die met koken op de BBC begon en ze is nog nog regelmatig op de tv te zien. Ze heeft miljoenen kookboeken verkocht en haar kookboek how to cheat in cooking was een bestseller. Ze bedacht recepten met moderniteiten als pakjes en zakjes, blikjes en diepvriesproducten; dat was in de tijd toen de koeien nog in de wei graasden, kippen op het erf scharrelden en vergeten groenten niet waren vergeten. Maar dat vond men blijkbaar volkomen oninteressant en achterhaald.
Hier Delia's recept voor schuimige Hollandaise saus die niet kan mislukken en die je zelfs een dag van tevoren kan klaarmaken, want koud of op kamertemperatuur is ze ook lekker over warme asperges.

Hier beschrijf ik een ander recept voor Hollandaise saus, die au bain Marie gemaakt wordt.

Schuimige Hollandaise saus uit de blender of keukenmachine:
2 grote eieren, dooiers van wit gescheiden
1 dessertlepel citroensap
1 dessertlepel witte wijnazijn
half pakje gezouten boter
peper en zout

Bereiding:
  1. Doe de eigelen met wat zout in de blender of keukenmachine, laat minstens 1 minuut draaien.
  2. Verwarm de citroensap en azijn in een klein steelpannetje tot het begint te borrelen.
  3. Zet dan de keukenmachine weer aan en giet in een klein straaltje de hete vloeistof bij de eigelen.
  4. Zet de keukenmachine uit.
  5. Smelt in hetzelfde steelpannetje de boter op laag vuur, ze mag niet bruin worden. Als de boter vloeibaar is en begint te schuimen de keukenmachine weer aanzetten en weer met draaiende motor de boter in een klein straaltje toevoegen, tot de boter geheel is opgenomen en de saus dik is.

Nu kan je hem al gebruiken, maar om hem luchtig en schuimig te maken klop je in een kom de eiwitten stevig tot pieken en vouw je de saus, lepel voor lepel, in het eiwit. Maak af op smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten