vrijdag 8 juni 2012

Slavinken, lekkerder dan uit de supermarkt


Links van AH, rechts zelfgemaakt
Slavinken waren altijd lekker. Rolletjes rul gehakt met een plakje zoutig spek eromheen, zodat je ze heerlijk krokant kon bakken. Maar de laatste jaren zijn ze uit mijn keukenbeeld verdwenen want ze werden stiekemweg steeds viezer. Of misschien niet stiekem, maar juist vrolijk aangekondigd met: 'verbeterde receptuur', of:  'nu nóg lekkerder'. Met het recept van Janneke Vreugdenhil om zelf worst te maken, heb ik mijn eigen vink gemaakt en voor een eerlijk dubbelblind vergelijkingsonderzoek een AH-vink aangeschaft.

Ingrediënten:
Gehakt varkensvlees of anders varkensworstvlees van een goede slager
Venkelzaad
Knoflook
Verkruimeld gedroogd pepertje
Rode wijn
Ontbijtspek of pancetta

Bereiding:
Meng alle ingrediënten en wikkel er het spek omheen.
Doe een scheutje olijfolie in de pan met een klontje boter.
Braad de vinken rondom bruin, voeg wat gesneden ui toe, laat die meefruiten,  scheut wijn erbij, eventueel wat salie, deksel op de pan en een kwartiertje laten sudderen.

Conclusie: die van AH is bleek en smakeloos en heeft de structuur van een cafetariaknakworst, gecamoufleerd met te zout spek, dat zelfs niet krokant wilde worden. Volgens de verpakking zit er 73% vlees in, 9% varkensseparatorvlees en de rest wil je niet weten.
En mijn artisanale hausgemachte vink: mmmmm.

1 opmerking:

  1. Ja dat kant en klare, ook ik tuin er af en toe in, het is zelden lekker en als je de ingredienten bekijkt dan hoef je al niet meer. Ik heb vandaag bijvoorbeeld even in 2 tellen een mayonnaise gemaakt zonder zout voor iemand die op heel streng zoutloos dieet is. Een fluitje van een cent, met 1 eierdooier et wat goede olie heb je heel wat mayonnaise (sorry, in het frans echt met 2 ennen). Ik heb er verder een beetje peper en piment d'espelette in gedaan en wat azijn. Prima. A.H. zal niet blij zijn met je post!! Maar ze hebben ook wel goeie spullen, hoor !

    BeantwoordenVerwijderen