zondag 24 juni 2012

Grieks varkensvlees met prei


Ik was op Kreta en natuurlijk ging ik op zoek naar recepten uit de authentieke Kretenzische keuken. In de toeristencentra vind je vooral spaghetti, pizza's en gyros, maar in de dorpjes wordt nog echt gekookt in steenovens met de producten uit de omgeving en met heel veel olijfolie. Kreta heeft nog een traditionele levensstijl met een voedingspatroon dat hoofdzakelijk gebaseerd is op graan, groenten, fruit, olijfolie, wijn, een beetje kaas en weinig vlees.

Kreta heeft het laagste sterftecijfer ter wereld door hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker, wat wordt toegeschreven aan de grote consumptie van olijfolie, n.l. 100 gram per persoon per dag. Het onderzoek bestond uit het observeren van een groep van ca.700 mannen door de tijd heen. Binnen 15 jaar waren er 38 overledenen door hart- en vaatziekten op Kreta en 693 in Nederland. Hier een levensverlengend recept met veel olijfolie.

Ingrediënten:
1 kg schouderkarbonade, in stukjes gesneden
1 kg prei, 4-5 cm overlangs doorgesneden
2-3 geschilde tomaten, gepureerd
3/4 kopje (175 ml ) Griekse olijfolie (AH)
 1/2 kopje rode wijn
zout, peper
sap uit een middelgrote citroen


Bereiding:
  1. Verhit de olijfolie en bak het varkensvlees tot het een lichtroze kleur krijgt. Giet de wijn erover en laat het ongeveer 2-3 min. staan tot de alcohol verdampt is.
  2. Voeg de prei, de tomaten en 1,5 kopje water toe. Smoor ongeveer 30-45 minuten met gesloten deksel. Proef het eten en doe er indien nodig wat zout, peper en de citroensap bij.


Het was lekker. Recept uit Kretenzische keuken voor iedereen van Myrsini Lambraki

Geen opmerkingen: