donderdag 6 maart 2014

Artisjokken alla Romana

Artisjokken alla Romana

Deze week hebben ze bij Lidl prachtige paarse artisjokken, type  Romanesco. Deze artisjokken zijn alleen in de lente verkrijgbaar. Ze heten ook wel mammola.


Dat vraagt natuurlijk om een recept uit Rome: alla giudia, Romeinse artisjokken op Joodse wijze: twee maal gefrituurd. Maar dat is een kunst apart en die hoop ik volgende maand in Rome in de Joodse wijk te eten. Een ander recept uit Rome, dat makkelijker te maken is, zijn de carciofi alla Romana.

Ingrediënten:
4 artisjokken
bosje platte peterselie
wat munt
1 knoflookteen
3 ansovisfilets
2 el paneermeel
1 el geraspte Parmezaanse kaas
Snuf zout.
Witte wijn

Artisjokken schoonmaken:
Snijd een stukje van de steel af. Verwijder eventuele blaadjes. Verwijder de harde, donkere bladen tot je bij de lichtere bladen komt.
Schil de harde en vezelige buitenkant van de steel.
Snij het steeltje en de onderkant van de artisjok wat bij.
Snij de bovenste punten van de artisjokken af. Verwijder het hooi met een scherp lepeltje of een aardappelboorlepeltje. Leg de artisjokken in water met citroensap tegen het verkleuren.

Bereiding:

  1. Hak een bosje peterselie met wat munt, 1 knoflookteen en 3 ansjovisfilets fijn. Meng het haksel met 2 el paneermeel, 1 el parmezaan en een snufje zout. 
  2. Doe het haksel over in een ruime schaal. Giet er behoorlijk wat olijfolie bij, zo'n 6 eetlepels en wentel de artisjokken door de gekruide olie, zorg dat het ook goed tussen de bladeren komt.
  3. Leg de artisjokken in een pan met het steeltje naar boven (maar dat hoeft niet). Spoel de kom om met 2-3 lepels witte wijn en giet dat bij de artisjokken. Doe er nog 1 dl water bij.
  4. Doe de deksel op de pan. Breng het vocht aan de kook en stoof de artisjokken ca. 20 minuten, of tot de blaadjes makkelijk loslaten.
  5. Serveer de artisjokken met hun vocht, dat aardig ingedikt is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten