vrijdag 28 maart 2014

Vietnamese gehaktballetjes Bun Cha met dipsaus



Ingrediënten
Gehaktballetjes:
200g varkensgehakt of gemengd gehakt
1 1/2 eetlepels vissaus Nuoc-mam
1/4 theelepel zout
¼ theelepel versgemalen peper
1 theelepel suiker
1 fijn gesneden lente-ui, alleen het witte gedeelte
Dipsaus:
1/2 kopje water
2 eetlepels suiker
2 eetlepel vissaus
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 vers chilipepertje
1 eetlepel vers citroensap
1 wortel
Garnituur:
Verse kruiden, bijvoorbeeld  koriander, munt en basilicum
Sla
Vermicelli noedels*


Bereiding gehaktballetjes

  • Meng de gehakt-ingrediënten in een kom: gehakt, vissaus, zout, peper, suiker, en lente-ui. Gebruik je handen om de kruiden goed te mengen met het vlees. Verdeel het vlees in 6 gelijke delen en vorm ze  in een kleine, enigszins platte bal. Verwarm de grill tot medium-hoog te hoog vuur.
Bereiding sausje:

  • Doe het water, knoflook en suiker in een kleine steelpan. 
  • Snijd de Spaanse peper doormidden en verwijder de zaadlijsten, snijd doormidden en voeg toe aan de water samen met de vissaus. Breng aan de kook, roer tot de suiker opgelost is en haal het pannetje van het vuur. Roer er de eetlepel citroensap door. 
  • Gebruik een dunschiller en schil zeer dunne reepjes van de wortel en voeg deze toe aan het sausje. 
Verder:
  • Kook de noedels zoals op de verpakking vermeld staat.
  • Smeer de grill of bakplaat goed in  en grill de gehaktballetjes aan elke kant tot ze goed gaar zijn.
In Hanoi doen ze ze in de soep. Of serveer ze op een stokbroodje. Want die hebben ze in Vietnam ook. Overgehouden uit de Franse koloniale tijd.

* ik heb hier weer koolhydraatloze konnyaku oftewel shiritaki noodles gebruikt.




Recept van Katerina Wright

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen