zondag 30 maart 2014

Indiase spitskool met erwtjes




Indiase spitskool met erwtjes en tomaat



De lijst met ingrediënten is erg lang, maar het zijn voornamelijk dessertlepels specerijen, dus veel werk zit er niet in. 
Alle kruiden behalve de asafoetida kwamen uit mijn standaard voorraad. Op een zak gesneden spitskool van 350 gram nam ik 1 koffielepel specerijen van elk, dat was een vergissing en wel iets te veel van het goede; volgende keer minder doen. Ik had geen asafoetida in huis en heb die weggelaten. Het kruid wordt in de Indiase keuken in currys en chutneys gebruikt. Het schijnt goed tegen winderigheid te helpen, misschien een van de redenen dat het in gedroogde bonengerechten gebruikt wordt, want wie kent het kinderliedje niet:


beans, beans, the musical fruit
the more you eat, the more you toot.

Ook in New Orleans doen ze het in de Cajun red beans. Daar heet het merde du diable. Toch maar eens een potje aanschaffen. 

Verder was het resultaat werkelijk ‘awesome’ zoals de Indiase chef Sanjay Thumma zegt en hij heeft gelijk. Voor zijn video, zoek op ‘cabbage peascurry’ van ‘Vah Chef’ op YouTube.

Ingrediënten:
2 el olie
1 dessertlepel bruin mosterdzaad
1 dessertl komijnzaad

1 fijngehakte kleine ui
2 tenen knoflook, fijngehakt
stukje gemberwortel van ong. 3 cm, fijngehakt
stuk of 12 kerrieblaadjes
½ tl asafoetida (andere namen zijn hing en duivelsdrek)
1 tl kurkuma (geelwortel, koenjit)
1tl garam masala
1tl chilivlokken of ½ tl chilipoeder
1 dessertl gemalen korianderzaad
2 ons (veld)erwtjes (diepvries)
1 spitskool, gesnipperd
evt. 3 gekookte aardappelen in stukjes
3 tomaten, in blokjes gesneden
2 el gehakt koriandergroen


Bereiding:
  1. Verwarm de olie in een wijde pan (een wok of grote koekenpan) en doe er het mosterdzaad bij. Als dat begint te knappen de komijn erbij en de ui. Even laten bakken.
  2. Dan de knoflook en gember erbij, de kerrieblaadjes, de asafoetida, de koenjit, garam masala, chili en gemalen koriander. Bak dit al roerend even een minuutje om.
  3. Doe er zout bij en voeg de erwtjes toe, gewoon in diepgevroren toestand.
  4. Voeg ook de kool toe en roer de kruiderij door de groenten.
  5. Als alles door elkaar geroerd is een klein beetje water erbij, niet veel, en het geheel een paar minuten laten doorkoken met het deksel op de pan. De kool moet zacht zijn geworden maar niet heel slap. 
  6. Doe de tomaat en de koriander erbij, roer door en zet het gas uit. Laat nog heel even staan om de tomaat ietsje zachter (maar niet blubberig) te laten worden en serveer het gerecht met rijst.
Recept uit de NRC van Marjoleine Vos

Geen opmerkingen: