donderdag 27 maart 2014

Pho van rundvlees



Het lijkt zoveel werk voor een soepje, dat in Vietnam als ontbijt gegeten wordt. Maar het valt reuze mee en het is een heerlijke soep.Terecht wereldberoemd. Er gaat zo’n kruidenmengsel over waarmee je alles Vietnamees maakt: fijngehakte munt, basilicum, koriander en rode peper. En wat schijfjes limoen. En een drupje vissaus.  Je spreekt het uit als feu, want het is een erfenis uit het koloniale verleden, de pot-au-feu.

De bouillon kan je van te voren maken. De rest van de ingrediënten gaat er rauw doorheen. Ik begon deze keer met een potje bouillon met vlees, maar de volgende keer wordt het echt een huisgetrokken bouillon van schenkelvlees.


Ingrediënten
Voor de soep:
1,5 liter bouillon
2 uien
3 steranijs
1 kardemompeul
koffielepel korianderzaadjes
10 peperkorrels
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
een stukje gember in plakjes
1 citroengras
Vulsel:
150 gr rijstnoedels*
4 handjes taugé
200 gr biefstuk in heel dunne plakjes gesneden
Aziatische basilicum**
munt
koriander
4 lente-uitjes
rood pepertje, in ringetjes
limoen in schijfjes
vissaus nuoc-mâm
olie
Bereiding:
  1. Verhit de bouillon met 2 in de oven of op het gas geroosterde uien en de rest van de soep-ingrediënten. Laat een kwartier of langer zachtjes trekken. Zeef de soep en doe het vlees terug in de soep.
  2. Bereid ondertussen de rijstvermicelli zoals op de verpakking vermeld staat.
Serveren:
  1. Verdeel de rijstvermicelli over de kommen met de taugé, het soepvlees en de rauwe plakjes biefstuk.
  2. Giet er de hete bouillon over en garneer met de lente-ui, de groene kruiden, het pepertje en de schijfjes limoen.
  3. Besprenkel naar smaak met vissaus.
  • * In plaats van rijstnoedels nam ik konnyaku noodles oftewel shirataki. Die zijn niet van rijst of meel gemaakt maar van een knol en bevatten geen koolhydraten.
  • ** Dit smaakt in het geheel niet naar de potjes basilicum van de supermarkt.  In de Chinese toko vond ik een grote bos zoete Cambodjaanse basilicum. De rest van de blaadjes kan je in kleine porties invriezen.
Foto Vietnamese Food


Recept o.a. uit de NRC en de Franse Elle.






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen