woensdag 2 december 2015

Bloemkoolsoep met amandelmelk en dukkah
Dit recept komt uit het boek Magic Soup van Nicole Pisani en Kate Adams. Nicole Pisani heeft als chefkok gewerkt in het restaurant Nopi van Yotam Ottolenghi. Gelukkig deze keer geen ellenlange ingrediëntenlijst zoals in de recepten van haar voormalige werkgever, maar zijn invloed vindt je er wel in terug.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 bloemkool
klontje boter
1 volle tl dukkah, plus extra om te garneren
600-750 ml ongezoete amandelmelk
zeezout(vlokken) en versgemalen zwarte peper
sesamolie, om te garneren (optioneel)
1 citroen (optioneel)
bonenkruid, om te garneren (optioneel)

Dukkah is lekker bij van alles: als dip, op avocado’s of een eitje, over kip en ook in combinatie met veel groenten. Wortel, spinazie, pompoen én bloemkool.  Dukkah is kant-en-klaar te kopen, maar ook makkelijk zelf te maken. Recepten zijn volop op internet te vinden of hier op dit blog.

Bereiding:
  1. Snijd de bloemkool in kleine stukjes en leg daarbij een paar kleine, in plakjes gesneden roosjes apart om te garneren.
  2. Smelt de boter in een wok of diepe koekenpan, voeg de bloemkoolstukjes toe en roerbak een paar minuten. Dit brengt de smaak naar boven.
  3. Doe de dukkah erbij en roerbak nog 2 minuten.
  4. Giet er amandelmelk bij totdat de bloemkool net onder staat. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken tot de bloemkool gaar is. Maal de soep in een blender en breng op smaak met zout en peper.
  5. Serveer de soep met de achtergehouden plakjes bloemkool en eventueel met een scheutje sesamolie, een kneepje citroensap, wat bonenkruid en wat extra dukkah.

In deze soep wordt geen bouillon gebruikt. Daarom is het extra belangrijk de soep goed te proeven en op smaak te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten