vrijdag 18 december 2015

Chinees stoofvlees in kant en klare chu-hou-saus


We krijgen het al druk genoeg met de Kerstmaaltijd. Dus nu een heel makkelijk en smakelijk recept, 10 minuten werk en 2 uur stoven, en wat over is vriezen we in. Eet met rijst en maak een beetje meer rijst voor de tacu tacus van morgen.

Chu hou-saus is een kant en klare pittige saus van gefermenteerde sojabonen met knoflook en gember en wordt traditioneel vaak gebruikt om rundvlees mee te stoven.


Ingrediënten voor 4 – 6 personen
 125 ml arachideolie
1½ kg klapstuk of runderborststuk, in grove stukken
2 uien, in dikke parten gesneden
4 tenen knoflook, fijngesneden
8 cm gemberwortel, geschild en de helft in dunne plakjes, de andere helft heel fijngesneden
125 ml chu hou-saus
750 ml runderbouillon van goede kwaliteit
3 anijssterren
Bosui en eventueel gesneden rode peper voor de garnering.Bereiding:

  1. Verhit 60 ml van de olie in een braadpan op middelhoog vuur. Bak de klapstuk in porties bruin en zet weg. 
  2. Voeg de ui, knoflook en de plakjes gemberwortel toe en bak 2-3 min. tot alles lichtgekleurd is. Voeg de chu hou-saus toe en bak al roerend 1 minuut. Doe het vlees terug in de pan, samen met de bouillon, de steranijs, suiker en voldoende water zodat het vlees onderstaat. Breng alles aan de kook, dek de pan af en laat het vlees 2 uur garen tot het zacht is.


Wat is het?
Een soort kant-en-klare variant op de sojabonensaus, zo’n 100 jaar geleden “uitgevonden” in Kanton door mijnheer Law Chu Hao waar de saus dus ook naar vernoemd is. Gefermenteerde sojabonen worden op smaak gebracht met knoflook, sojasaus, sesampasta en steranijs. Bron Aziatische ingrediënten.


Recept van Valli Little

Geen opmerkingen:

Een reactie posten