zondag 27 december 2015

Linguine met coquilles van Jamie Oliver



'Ik hou niet van tradities, maar wel met Kerst', zei Claudia uit Napels tegen mij, 'Jullie zijn altijd druk met wat zullen we eten, maar wij in Italië eten altijd hetzelfde op kerstavond. Bij ons in Napels is het vis, eerst pasta met vongole en daarna een grote vis als hoofdgerecht. En als ik hier in Nederland geen vongole kan krijgen, neem ik coquilles. Mijn favoriete recept is linguine met coquilles van Jamie Oliver lachte ze.

Ingrediënten voor 2 personen:

200 g kerstomaatjes
2 tenen knoflook
200 g linguine
150 g coquilles
2 eetl creme fraiche
1/2 citroen
handje rucola

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  1. Doe 200 gram kerstomaten en 2 tenen knoflook (ongepeld) in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie, bestrooi met zout en peper. Bak de tomaatjes 20–25 minuten in de oven, tot ze barsten.
  2. Kook 200 gram linguine al dente. Snijd 150 gram coquilles in drieën, voeg zout en peper toe.
  3. Doe een scheut olijfolie in een pan. Bak de coquilles 1 minuut per kant op hoog vuur. Voeg de tomaatjes toe, knijp de tenen knoflook erover uit.
  4. Roer er 2 eetlepels crème fraîche en een grote lepel kookvocht door. Breng aan de kook, voeg de pasta en sap van ½ citroen toe.
  5. Schep alles door elkaar. Serveer meteen met een handje rucola.
Een eenvoudig, maar schitterend gerecht. De combinatie van luxe coquille met romige pasta is ontzettend lekker.

In Napels ontbreekt de bloemkoolsalade niet, en heel veel zoets, de struffoli, gefrituurde deegballetjes met honing en de cassata Napolitana, een cake met verse ricotta en heel veel geconfijte vruchten.





Geen opmerkingen: