donderdag 24 december 2015

Vijgen-amandelcake met gemalen kruidnoten of speculaas.






Dit recept is van Clara ten Houte de Lange,  kookboekenschrijver en voormalig hoofdredacteur van de Tip. Ze bedacht dit recept als variatie op de machtige Engelse kerstcake en in plaats van deeg nam ze kruidnoten die van de Sinterklaas over waren. De geraspte wortel maakt het gebak sappig.





Ingrediënten:
ongeveer 200 gr winterwortel
2 biologische sinaasappels
250 gr gedroogde vijgen
250 gr rozijnen
100 gr boter
2-3 el honing
150 gr kruidnoten en/of speculaas
100 gr blanke amandelen of amandelmeel
snuf zout
1 tl bakpoeder
2 eieren
sinaasappelsap of sinaasappellikeur
Verder nodig springvorm van 22 cm

Bereiding:
  1. Schil een winterwortel van ongeveer 200 gram en rasp deze op een grove rasp.
  2. Rasp ook de schil van 2 biologische sinaasappels en pers de sinaasappels uit .(Of was gewone sinaasappels goed onder de warme kraan af).
  3. Snijd 250 gram gedroogde vijgen in stukjes.
  4. Meng in een pan de vijgen met 250 gram rozijnen, sinaasappelrasp en -sap, 100 gram boter en 2-3 eetlepels honing.
  5.  Laat op zacht vuur al roerend de boter smelten en laat het mengsel daarna nog even zachtjes sudderen.
  6. Maal intussen 150 gram kruidnoten en/of speculaas met 100 gram blanke amandelen in de keukenmachine fijn. Of vervang de amandelen door amandelmeel. Doe het kruidnoten-amandelmengsel over in een kom en voeg een snufje zout en een theelepel bakpoeder toe.
  7. Roer er eerst 2 eieren door en vervolgens het iets afgekoelde fruitmengsel en de geraspte wortel. Schep alles in een goed ingevette springvorm van 22 cm en strijk de bovenkant glad. Bak de kerstcake in een warme oven van 150 °C in 1½ uur mooi bruin en gaar. Laat de cake eerst zo'n 5 minuten afkoelen in de vorm en daarna uit de vorm op een rooster.
  8. Besprenkel de cake met wat sinaasappellikeur of -sap en laat de cake stevig verpakt in plasticfolie een paar dagen op smaak komen.
Je kunt hem nog rondom bestrijken met een stevig glazuur, dat je maakt door 250 gram poedersuiker met 1 eiwit glanzend te roeren. Laat het glazuur een uur drogen.



Zoals meestal begin ik te laat. Hij staat nu in de koelkast en zal hem met oud- en nieuw keuren. Dan eet je toch ook traditiegetrouw zuidvruchten, nietwaar. 


Geen opmerkingen: