donderdag 12 mei 2016

Paprika-tomatensalade van de barbecue Salade Juive

Deze salade haalt gelijk herinneringen bij mij op aan Zuid Frankrijk, toen de kinderen van mijn zus nog klein waren en er vaak gebarbecued werd met opa en oma en de hele familie. Soms gingen we naar de rivier waar we onder de pijnbomen sardines roosterden op een geïmproviseerd rekje. Of thuis, op het terras. Dan klommen de kinderen over het muurtje van de aanpalende wijngaard om daar hout te sprokkelen. Iedereen die in een wijngebied woont, weet dat dat de beste brandstof voor de barbecue is.
Na het barbecueën, op de nog nagloeiende wijnranken, werden de paprika's en tomaten gelegd, ook zij die er niet meer zo mooi uitzagen. Daarmee werd de Salade Juive, de Joodse Salade van hun Frans-Spaanse oma gemaakt.

De combinatie van de ingrediënten kunnen variëren naar gelang wat je in huis hebt, of wat je op de markt hebt bemachtigd. Zoals gezegd, moeten de tomaten aan de zachte kant zijn en mogen de paprika's een plekje hebben. Verschillende kleuren paprika's maken de salade leuker om te zien.

Ingrediënten:
5 paprika's, liefst verschillende kleuren
4 grote rijpe tomaten
1 rode ui
peper zout
olijfolie

Bereiding:
Leg de paprika's en tomaten op de barbecue. Als het velletje van de tomaten knapt en de paprika's zwart geblakerd zijn wikkel je ze in krantenpapier.
Ontvel de tomaten en haal de zaadjes en de binnenkant eruit, zodat je alleen het tomatenvlees over hebt. Snijd in repen.
Maak de paprika's schoon en snijd ze ook in repen.
Meng de tomaten- en paprikarepen in een schaal, giet er een straaltje olijfolie over, maak op smaak met peper en zout en meng met dun gesneden ringen rode ui.
Zet in de koelkast voor de volgende dag.


De volgende dag gegeten bij adana kebab van de Turkse slager.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten