vrijdag 20 mei 2016

Uccelletti scappati oftewel Ontsnapte vogeltjesOntsnapte vogeltjes: het zou de titel van een lyrische opera kunnen zijn; in het Italiaans klinkt het toch veel charmanter dan onze blinde vinken. 'De blinde vinken', het zou hooguit de naam van een hoempapa orkest kunnen zijn.

Ingrediënten voor 8 stokjes:
300 gr varkensfiletlapjes
12 plakjes pancetta of ontbijtspek
50 gr spekblokjes
75 gr chipolata worstjes
12 blaadjes salie
1 takje rozemarijn
50 ml witte wijn
35 gr boter
peper en zout

Bereiding:

  1. Sla tussen twee vellen bakpapier de varkenslapjes dunner met een vleeshamer/deegroller/bodem van een koekenpan. Snijd ze in de lengte door de helft zodat ze 6-8 cm lang zijn, leg op elk plak een salieblaadje en 3-4 spekblokjes, rol het vlees op.
  2. Wind een plakje ontbijtspek om elk rolletje. Rijg de rolletjes op een satéprikker en wissel af met een stukje worst van dezelfde breedte.
  3. Smelt in een grote koekenpan de boter en bak de rolletjes op matig vuur aan alle kanten bruin. Als ze een kleurtje hebben maal je er de peper over en besprenkel je ze met de witte wijn.
  4. Laat ze in 20 minuten gaar worden en voeg, indien nodig, wat warme bouillon of water toe. Maak af op smaak en serveer de ontsnapte vogeltjes met polenta of met aardappelpuree.
Er zijn veel regionale varianten op dit recept; de ene keer wordt in plaats van worst stukjes spek gebruikt afgewisseld met salie en de andere keer met een plakje lever. In Bologne is de vulling mortadella in plaats van spek.

En ze heten zo omdat men ze at als de man met lege handen thuis kwam omdat hij geen vogeltjes had geschoten of in zijn netten had gevangen; dan werd de klaarstaande vulling gebruikt voor de varkenslapjes - zegt men .

Recept Giallozafferano
Geen opmerkingen:

Een reactie posten