zondag 12 juni 2016

Malse zwaardvisfilets alla Calabrese





Gegrilde of gebakken zwaardvis (of tonijn) neigt nog al eens aan de droge kant te zijn. Dit is een altijd goed recept met als resultaat een heerlijk malse zwaardvisfilet. Laat de zwaardvis in dunne plakken snijden en laat de huid eraan zitten. Ik sneed de filets nogmaals de helft dunner.
Het is een eenvoudig recept en snel te maken.





Ingrediënten voor 4 personen:
 4 verse zwaardvis steaks met de huid (ongeveer 1 kilo)
Zout en versgemalen zwarte peper
60 ml extra vergine olijfolie plus wat extra om te besprenkelen
3 teentjes knoflook, in stukjes of in dunne plakjes
4 eetlepels kappertjes (afgespoeld indien verpakt in zout; uitgelekt  bij gebruik van uit een potje)
½ citroen, in dunne plakjes plus citroensap van de andere helft van de citroen
Handvol verse bladpeterselie, fijngesneden

Verder heb je nodig:

1 ovenschaal voor de zwaardvis
1 grotere braadslee of bakplaat met rand waar je de ovenschaal in kan zetten
Aluminium folie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
  1. Kruid de zwaardvis met zout en versgemalen zwarte peper aan beide kanten.
  2. Doe de olijfolie in de ovenschaal. Plaats de zwaardvis in de schaal en keer ze om zodat alle kanten bedekt zijn met olijfolie.
  3. Strooi de knoflook en kappertjes rond de zwaardvis. Leg de plakjes citroen erbij. Pers het sap van een halve citroen erover uit.
  4. Vul het bakblik of grote braadslee  met  kokend water uit de waterkoker tot ongeveer 1,5 cm hoog. 
  5. Zet voorzichtig de ovenschaal met de zwaardvis in de braadslee. Dek alles goed af met aluminium folie.
  6. Gaar de zwaardvis gaar in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de dikte. Haal uit de oven en verwijder de folie. Proef de bouillon en voeg extra zout indien nodig. Besprenkel met een beetje extra vergine olijfolie en bestrooi met peterselie. 

Serveer de vis in een warme serveerschaal. Schep de lekkere knoflooksaus over de vis en serveer met knapperig brood.

Was heel lekker, het deed niet onder voor de zwaardvis die ik Scilla, Calabrië at.



Scilla, aan de straat van Messina, tegenover Sicilië, waar de zwaardvissen doorheen trekken.

Bron: Our Italian Table

Geen opmerkingen:

Een reactie posten