dinsdag 21 juni 2016

Scamorza affumicata uit de ovenHet was druk bij Lidl deze week. Italianen verdrongen zich voor de prosciuto San Daniel, de Montesino kaas of voor andere producten uit hun streek waarmee de winkelkarren volgeladen werden. Ik vroeg een Italiaanse wat zij met Scamorza affumicata deed. Nou gewoon, alles, zei ze glunderend. Gewoon afsnijden en opeten of over ovengerechten en met pasta..


'Scamorza is hier te lande niet zo hip als mozzarella of parmezaan, maar in Italië is het een basiskaas. Provolone is iets bekender; die zou je een noordelijke, ‘meer Padane’ (van de Po) vorm van scamorza kunnen noemen. Maar provolone heeft wel een hardere wrongel dan de meeste scamorze die ik al mocht proeven.Het woord scamorza betekent zoiets als ‘het hoofd eraf gesneden’. Deze kaas – typisch Italiaans – wordt gemaakt volgens de pasta filata- techniek. Daarbij laat men de wrongel denatureren in hete wei, zodat een elastische massa ontstaat. Die massa wordt getrokken ( filata ), gekneed en gepekeld. Daarna wordt de bal met een koordje ingesnoerd en opgehangen, waarbij een peervorm, of een ‘sneeuwman’, ontstaat, met een hoofd (dat, eenmaal eraf gesneden, de naam aan de kaas zal geven) en een romp. Zo wordt de kaas gedroogd. Maar deze hier werd ook nog gerookt.'  Foodlog.  

Bloemkool met kaas is een klassieker, en ik deed het zo: bloemkool en kaas apart.


Ingrediënten:
Scamorze affumicate (Italiaanse gerookte kaas)
zwarte peper

Bereiding:
Verwarm de oven op 200C.
Leg  de hele scamorza(s) (met korst) in een ovenschaaltje
Plaats de kaas in de oven of onder de grill.
Na 15 minuten snij je de scamorza door midden,strooi je er zwarte peper over en serveer je de scamorza met brood, of zoals ik bij gestoomde bloemkool met zeezout en lekkere olijfolie.

Idee: Originaitaly.itGeen opmerkingen:

Een reactie posten