Ingrediënten:
- ca. 750 g snijbonen of sperziebonen
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1/2 tl versgeraspte nootmuskaat
- mespunt gemalen kaneel
- versgemalen peper,
- 75 ml extra vierge olijfolie
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- mespunt suiker
- zout
- 2 el tomatenpuree
- 2 rijpe tomaten (fijngehakt)
Bereiding:
- Halveer de sperziebonen (of snijd de snijbonen in stukjes van ca. 3 cm).
- Roer alle specerijen en 1/2 tl peper door elkaar.
- Verhit de olie op halfhoog vuur in een flinke pan, liefst met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook met een snuf zout in 2 à 3 minuten goudgeel. Roer de bonen erdoor, en vervolgens de specerijen en suiker.
- Roer de tomatenpuree los met 250 ml heet water. Giet dit bij de bonen, en voeg dan de tomaten en wat zout toe. Draai het vuur laag zodra het mengsel aan de kook komt. Stoof de bonen met het deksel op de pan op laag vuur 30 à 40 minuten zachtjes door, tot de bonen zacht zijn en de saus mooi ingedikt is. Roer tussentijds 1 of 2 keer door, en giet er eventueel wat water bij.
- Serveer het gerecht warm of lauwwarm. Kamertemperatuur is ook goed. Het kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden; het zal na een dag nog lekkerder zijn.
Tip: In Libanon kruidt men deze schotel soms met baharat, een mengsel van verschillende specerijen, zoals peper, komijn, koriander, kruidnagel, kardemom, paprikapoeder, kaneel en nootmuskaat.
Recept Rianne Buis
Geen opmerkingen:
Een reactie posten